RSS Feed

Korpaciberével hódít a gourmet étterem

M. A. - 2021. 11. 24. 13:00:46 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Korpaciberével hódít a gourmet étterem

2020 októberében nyitotta meg kapuit Budapest belvárosában Magyarország első székely gourmet étterme a SZÉK, amely azóta nemcsak a fővárosiak, de a külföldi turisták egyik kedvenc vendéglátóhelye is lett. Az új étlapnak köszönhetően most azok is megismerhetik a korpacibere levest vagy gulyás vetrecét, akik még sosem hallottak ezekről az ételekről.

Mint például én. A székely ételek kevésbé színesítették eddig az életemet, igaz a kürtőskalács nagy kedvenc, de hát lássuk be, ezen túl is vannak finom székely fogások. Réti Sebestyén, az étterem séfje és Varga Szidónia ügyvezető most új étlappal rukkoltak elő, a menüsor összeállításához pedig Kövi Pál, a Four Seasons hotellánc alapítójának és az erdélyi konyha nagy rajongójának receptjeiből merített ihletett. A vendégek így már az advent időszakában megkóstolhatják többek közt a burduf körözöttet, a korpacibere levest vagy gulyás vetrecét is.

 

A konyhában használt alapanyagok egy része Erdélyből, székelyföldi kistermelőktől kerül beszerzése, és kizárólag az ősi receptek és a modern konyhatechnológia ötvözésével újragondolt, különleges magyar, erdélyi és székely gourmet fogásokat kínálnak. Ezzel megvalósult a csapat nagy álma, hiszen sikerült feltenni az erdélyi konyhát a nemzetközi porondra, amire korábban még nem volt példa. A stáb emellett történelmi áttekintést is ad a külföldi vendégeknek Székelyföldről, ami az étterem hitvallását is erősíti egyben.

 

Az étlap egyik legkülönlegesebb eleme a korpacibere leves túrógaluskával, ami egy speciális, de nagyon eredeti savanyítási eljárással készül teljesen természetes úton. Illatra inkább érdekes, nem biztos, hogy elsőként az fogja meg az embert, de az íze már sokkal meggyőzőbb.

 

Az étteremben mások mellett olyan modern köntösben tálalt székely ételeket kóstolhatunk advent időszakában, mint a burduf körözött puliszka lángossal, a fehérboros töltött káposzta, a gulyás vetrece vagy a pisztrángfilé, amit tárkonyos burgonya salátával tálalnak. Réti Sebestyén a desszertválogatásra is gondosan ügyelt: a vendégek céklás csokoládékrémből, szilvás pitéből és tökmagfagylaltból választhatnak.

 

Az ételek mellett Erdély, Magyarország és a Kárpát-medence minőségi borait is megtalálhatjuk náluk, emellett különleges zöldségpárlatokkal, pálinkával, hagyományos és ízesített erdélyi sörökkel is várják a vendégeket. A székely gourmet étteremben egyébként egy másik újdonsággal, heti séfajánlattal is készülnek a közeljövőben. Sőt, várhatóan heteken belül fűtött teraszon is helyet tudnak majd foglalni a vendégek a fényárban úszó Andrássy úton.

 

 

 

 


Fotó: SZÉK
Lap tetejére