RSS Feed

Trabant a népnek, Volvo a főelvtársaknak

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 22. 13:56:04 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

  Trabant a népnek, Volvo a főelvtársaknak

A vadonatúj Trabira, Wartburgra, Zsigára gyakran 10-15 évet várakozó „türelmes” keletnémet polgárok a Balatonnál, netán a bolgár tengerparton randevúzva nyugati rokonaikkal, ki-kipróbálhatták a pazarabb modellek komfortját is.

A Kreml-hű államok vezetői sem vetették meg a csinos, fürge verdákat! Míg a bonni politikusok főleg Mercikkel suhantak, Erich Honecker és elvtársai nyúlánk Volvokkal, Citroënekkel parádéztak. Vadászathoz Land Rover dukált! 2022 közeledtével csak kevesen sírják vissza az NDK-t, s annak Dél-Amerikában elhunyt egykori vezetőjét. Viszont az autó (és a sör) imádata változatlan a jó 31 esztendeje eggyéolvadt Németország keleti és nyugati tájain. A márkák viadalában a Volkswagen a sztár: hagyományosan a '74-ben bemutatkozott Golf a kedvenc. E típust 1977-től a legszerencsésebb keletnémetek is megvásárolhatták. A Trabant alig 8 ezer márkás árához képest a VW 27 ezres indulótarifája persze igen magas volt.

A DDR összeomlása előtt a Trabi és a Wartburg utolsó szériája is négyütemű, 1,1, illetve 1,3 literes Volkswagen motort kapott. De ez sem menthette meg Honecker-rezsimet! Napjainkban már ritkán látni keleti gyártmányokat a német utakon. Ám jövőre ismét szerveznek Trabant és IFA találkozókat. Lesz Türingiában Zaporozsec buli és a Wartburg, Barkas, Zsiguli szerelmesek éppúgy szoktak „osztalgiázni”, mint a csehszlovák ©kodák, Tatrák, Jáwák hívei. A lengyel Kispolskinak is nagy a rajongó tábora! Az oldtimer befektetésnek sem rossz, hát még közlekedési eszköznek!

Fotó: -a-
Lap tetejére