RSS Feed

Az osztrák példa

Dalia László - 2021. 11. 23. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az osztrák példa

Ausztriában hétfő óta Lockdown van, vagyis tíz napra bezártak az üzletek, hivatalok, csak élelmiszert lehet venni. Csütörtökön még azt mondták, nem lesz zárlat, pénteken tíz órakor viszont bejelentették. Az oltatlanok egyébként akkor már egy hete karanténban voltak. A pénteki és szombati vásárlói roham hirtelen zúdult rá az üzletekre, hiszen nem hagytak időt a felkészülésre.

Az osztrák adatok jobbak, mint a magyarok, s nálunk még sincs hasonló pánik, sőt csak vasárnaptól lett kötelező a maszk a zárt terekben. Furcsa világ ez, hiszen Ausztriában csak 2871-en vannak kórházban, nálunk már 6 ezren. És Ausztriában covidban csak 28-an haltak meg szombaton, míg nálunk szombaton és vasárnap 392-en hunytak el. És az arányok sem stimmelnek, hiszen Ausztria lakossága csak 2 millióval kevesebb. Az osztrákok többségének, vagyis 60 százalékuknak nem tetszik a Lockdown, különösen annak fényében, hogy fenyeget egy másik rém, a Blackout. Jártam osztrák családoknál, ahol a pincében vagy a spájzban mutatták a felhalmozott élelmiszer tartalékokat, konzerveket, levesporokat, krumplit, zöldségeket, amelyek a november végére jósolt Blackout, vagyis 6 napos áramszünet esetén a családokat életben tartanák. 

Ausztriában a Lockdown és a Blackout manapság kulcsszavak, a kettő egymást erősíti és az osztrákok türelmét alaposan próbára teszi. Budapesten nem is érti az ember, hogy amikor a Blackout fenyeget, akkor az osztrák politikusok miért vezetik be az Európában legszigorúbb pandémia-zárlatot. Az ugyanis, hogy a német atomerőművek bezárása miatt az egész osztrák áramszolgáltatási rendszert is át kell állítani, s ez 6 napos áramszünettel jár, amely az élelmiszer ellátástól a  fűtésig annyi mindent meghatároz, hihetetlen sokkot okoz a társadalomnak. És nemcsak élelem tartalékokat kell felhalmozni, hanem fát, gyertyát, aki teheti, szerez egy generátort, vagyis eddig elképzelhetetlen helyzetekre kell felkészülni. Amit én hallottam Sankt Pöltenben, hogy Alsó-Ausztriában a tűzoltóság 30 millió eurót kapott csak generátorra, mert az iskolákat, óvodákat, önkormányzati hivatalt ők fogják árammal ellátni, abból látszik, hogy tudatosan készülnek. Ahogy az önkormányzatok arra is gondoltak, hogy lesznek családok, ahol nincs kandalló és semmilyen módon nem tudják megoldani a fűtést, őket tornatermekben, tűzoltó szertárakban fogják elhelyezni.

Gondolni sem merek arra, mi történne mifelénk, ha egy Blackout fenyegetne. Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére