RSS Feed

Német lecke

Mogyorósi Géza - 2021. 11. 22. 9:11:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Német lecke

Októberben ünnepelte Németország az újraegyesítés 31. évfordulóját. Az eggyé olvadáshoz vezető rögös úton sorsdöntő jelentőségű volt az NSZK és az NDK között 1990. július 1-jén létrejött pénzügyi, gazdasági és szociális unió, melynek leglátványosabb eredménye a keletnémet márka "megkeményedése" volt.

„Nincs rendes márkád haver?” - cseng még a fülembe a régi balatoni nyarakon hallott - rövid farmergatyás, keletnémet turistákat alázó - standard pincérkérdés. (Szerencsétleneknek kinyílhatott a farzsebükben a nyelesfésű...) Nos általában nem volt „kemény makijuk” az NDK-ból a magyar tengerhez Trabanttal, Wartburggal, vonattal elzarándokló családoknak. Aztán '89-ben „hirtelen” kitárult a határ Ausztria felé, s 28 év után megrepedt a berlini fal. Onnan már csak egy ugrás volt, hogy eggyéolvadjon Németország. Ezt a történelmi pillanatot előzte meg harmincegy esztendeje a DDR márka elbúcsúztatása.
Ugye emlékeznek az előjátékra? A chilei emigrációba vonult, s Dél-Amerikában elhunyt Erich Honecker 1989 őszén még megünnepelhette elvtársai társaságában a Német Demokratikus Köztársaság negyvenedik születésnapját. Ma már tudjuk, hogy Mihail Gorbacsov cuppantása a kelet-berlini parádé tribünjén búcsúcsók volt. A hónapok óta tartó, valódi demokráciát követelő tüntetések, a Balatonnál, Budapesten és Prágában "feledkezett" keletnémet turisták tízezrei azt sugallták a nemzetközi közvéleménynek, hogy már a DDR sem úszhatja meg a peresztrojkát, a gyökeres változásokat. Bár szerintem az akkori magyar kormány vasfüggönyszaggató bátorsága sem vetítette automatikusan előre a berlini fal '89 novemberi leomlását, s az 1990 októberi német újraegyesítést – egy régi álom megvalósulását!
A keletnémetek 1989 utolsó heteiben, hónapjaiban elárasztották az NSZK-t. Összesen 350 ezer áttelepülőt regisztráltak. A következő esztendő első félévében további, közel 200 ezer "Ossi" (keletnémet) költözött át Nyugat-Németországba, West-Berlinbe. Bonn (és személy szerint Helmut Kohl kancellár) számára világossá vált, hogy a keleti rokonok csak ott érzik magukat biztonságban, ahol a DEM az "úr". A valutauniót megelőző szlogen így hangzott: "Ha a nyugatnémet márka nem megy az NDK-ba, akkor a keletnémetek jönnek a kemény márkához." A nyugati termékekre kiéhezett "DDR-polgárok" már jó három hónappal a régen várt újraegyesítés előtt búcsút mondhattak puha márkájuknak, s a honeckeri "kaszinórezsim" értéktelen (?) zsetonjait "igazi" pénzre válthatták át. No, meg ajándékba is kaptak fejenként 100 kőkemény márkát 1990 nyarán, úgymond rokoni üdvözlő segélyként. A "DEM-mámort" hamar követte a kijózanodás az Európai Unió legújabb régiójában. Noha lett dögivel banán és húsárú az üzletekben, ám már nem öt pfennig volt a zsömle, mint évtizedeken keresztül. S a biztos munkahelynek is fuccs lett. A nyugati autók elérhető közelségbe kerültek: napjainkban pedig a fehér hollónál is ritkábban találkozni Németország útjain Trabantokkal, Wartburgokkal, Moszkvicsokkal és Volgákkal.


Fotó: -a-
Lap tetejére