RSS Feed

Tízezrek tüntetnek Bécsben a járvány miatti lezárások ellen

24.hu - 2021. 11. 21. 8:32:44 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Tízezrek tüntetnek Bécsben a járvány miatti lezárások ellen

A rendőrség szerint 35 ezren, a szervező Szabadságpárt szerint viszont háromszor annyian lepték el a császárváros utcáit.

Alexander Schallenberg osztrák kancellár a hétfőtől az egész országra kiterjedő lezárásról, illetve a koronavírus elleni oltás február elsejével való kötelezővé tételéről szóló bejelentése óriási vihart kavart Ausztriában, hiszen a szigorítás oltottakra és oltatlanokra is vonatkozik.

Alig huszonnégy órával később, szombaton délben Bécsben ezért tüntetés indult a döntés ellen: a rendőrség szerint harmincöt, a szervező Szabadságpárt szerint viszont 100 ezres tömegben a rendőrség – ami több mint ezerháromszáz főt vezényelt az utcákra – eddig tíz embert vett őrizetbe.

Az ismert szélsőjobboldaliakat, holokauszttagadókat és oltáselleneseket is felvonultató tömegben feltűnt transzparensek némelyike egyenlőségjelet tett a fasizmus és az oltási kötelezettség közé, sokakon a vészkorszakban a zsidók által hordott csillagok tűntek fel – rajtuk az oltatlan felirattal –, sőt, voltak, akik a kancellárt az auschwitzi koncentrációs tábor orvosához, Josef Mengeléhez hasonlították.

A rendőrök egyikétől a fegyvert is elvenni próbáló, különböző pirotechnikai eszközöket is bevető demonstrálók a szervezők többször megismételt kérésével ellentétben csak elvétve viselték az ötven főnél nagyobb csoportok számára kötelezővé tett FFP2-maszkot, ami miatt az osztrák esetszámok a következő két hétben valószínűleg tovább nőnek majd.

Az eseményen a Szabadságpárt elnöke, Herbert Kickl nem képviseltette magát, hiszen az APA hírügynökség szerint pénteken pozitív koronavírus-tesztet adott, videohívásban azonban köszöntötte a résztvevőket, kijelentve: Ausztria most már diktatúra, a kormány pedig úgy gondolja, hogy gondolkodhat és dönthet is az állampolgárok helyett.

Ausztriában egyelőre a lakosság kétharmadát oltották be, a szabad kórházi ágyak száma pedig egyre csökken, így az eredetileg tíz napra tervezett lezárásokat újabb tíz nappal meghosszabbíthatják majd, sőt, az oltatlanok ezután is karanténban lesznek – egészen addig, míg nem döntenek az oltás felvétele mellett.

 

Fotó: 24.hu/MTI/AP/LISA LEUTNER
Lap tetejére