RSS Feed

Férfias típusú hajhullás nőknél

www.webbeteg.hu - 2021. 11. 21. 8:18:19 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Férfias típusú hajhullás nőknél

Férfiaknál a hajhullás leggyakoribb oka öröklött tényezőkben és a hormonokban keresendő. Sokan nem is tudják, de a férfias típusú hajhullás a nőknek is okozhat problémát. A folyamat lefutása azonban eltérő.

Miközben a férfiaknak eleinte a halántékukon kezd ritkulni a hajuk, később pedig a homlokuk felől a fej hátsó része felé halad a kopaszodás folyamata, addig nőknél inkább a haj ritkulása a fejtetőn, a haj választékánál jellemző, ahol a fejbőr is láthatóvá válik. A hajkorona teljes elvesztése azonban nagyon ritkán fordul elő.

A hajhagymák túlérzékenyek a férfi nemi hormonnal, a tesztoszteronnal, illetve annak bomlástermékével, a dihidrotesztoszteronnal (DHT) szemben. A hajhagyma károsodik, és a haj növekedése lelassul. Ennek következtében a hajszálak vékonyabbak lesznek és rövidebbek, és a folyamat odáig folytatódik, amíg a fejbőrön finom, gyengén pigmentált, puha pehelyszerű hajszálak maradnak.

A hajhullás többnyire csak a változókor után kezdődik meg. Ezért a férfi és női nemi hormonok egyensúlyának az eltolódása a felelős. A férfi nemi hormonok aránya a korábbihoz képest megnő. A hajhullás mellett gyakran olyan tünetek is jelentkeznek, mint bőrproblémák vagy fokozott faggyútermelés.

A férfias típusú hajhullás kezelése
A kihullott hajszálakat nem lehet pótolni. Egyetlen mód van, ami kivételt képez: a hajbeültetés.

A terápia célja, hogy a hajhullást megakadályozzák. Ezt úgy lehet elérni, hogy a hajhullást okozó dihidrotesztoszterontól megvédik a hajhagymát, így megakadályozva annak roncsolódását. Az alfatradiol nevű hatóanyag megakadályozza annak az enzimnek a működését, amely a tesztoszteron DHT-vé történő átalakításáért felelős. Az alfatradiol nőknél és férfiaknál is alkalmazható.

Pozitív hatása lehet a minoxidilnek is, ám a hatásmechanizmusát ma még pontosan nem ismerik. A minoxidilt tilos alkalmazni terhesség és szoptatás ideje alatt, mivel károsíthatja a fejlődő magzatot és a kisbabát.

Azok a fogamzásgátló tabletták, amelyek ösztrogén mellett speciális gesztagént is tartalmaznak, szintén hatékonyak lehetnek a férfias típusú hajhullás kezelésében. A gesztagénnek férfi nemi hormonok ellen irányuló (antiandrogén) hatása van, és így védi a hajhagymákat.

A hajhullás gyógyszeres kezelését a lehető leghamarabb el kell kezdeni. Mihelyt a szer szedését abbahagyják, a hajhullás ismét folytatódik.

A hajhullás specifikus kezelése történhet kombinált készítményekkel, melyek kéntartalmú aminosavat és B-vitamint tartalmaznak, ezek a haj növekedését szolgálják.

Az androgén hajhullás problémájával küszködők számára gyógyszertárakban és herbáriákban kaphatóak fito-koffein komplexet tartalmazó készítmények is, melyeket külsőleg, helyileg kell alkalmazni.

Fotó: -a-
Lap tetejére