RSS Feed

Csak Debrecen vállalta

hvg.hu - 2021. 11. 17. 17:59:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Csak Debrecen vállalta

A rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának négy állomása közül kizárólag a debreceni szervezők vállalták, hogy nézők előtt rendezik meg a versenyt.Debrecen már több mint 40 világesemény házigazdája volt, ebben a sportágban pedig már harmadszor ad otthont kiemelt versenynek, ami azt bizonyítja, hogy a hajdúsági városra lehet számítani.

„A jegyértékesítés 50 százalékos szinten van, ami ismerve a debreceni szokásokat, kifejezetten jónak mondható. A koronavírusjárvány miatt szigorú beléptetés lesz, de így is különleges hangulatú verseny várható, mert a másik három helyszínen zárt kapus volt, illetve lesz a verseny” – jelentette ki az MTI szerint a csütörtöktől vasárnapig tartó olimpiai kvalifikációs eseményt felvezető szerdai sajtótájékoztatón Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség elnöke. A fideszes képviselő november 8-án közölte, hogy elkapta a koronavírust, emiatt kórházban is volt.

A magyar versenyzőknek szükségük is lesz a biztatásra, hogy minél sikeresebben szerepeljenek a pekingi kvótákért zajló küzdelemben. Megfogalmazása szerint a férfiak kifejezetten jól állnak, a maximális három egyéni indulási jog megszerzése valószínűsíthető és az olimpiai bajnok váltó is vezeti a rangsort az eddigi két ázsiai állomás után. Úgy vélte, a nőknél van esély a harmadik egyéni kvóta kivívására is, jó eredmény esetén pedig a váltó is előreléphet egyet a kilencedik helyről, ami már kvótás pozíciót jelentene.

„Debrecen már több mint 40 világesemény házigazdája volt, ebben a sportágban pedig már harmadszor ad otthont kiemelt versenynek, ami azt bizonyítja, hogy a hajdúsági városra lehet számítani” – fogalmazott Széles Diána alpolgármester. „Méltó a város, hogy bármilyen sporteseményt megrendezzen”. A városvezető arról is beszélt, hogy 2,5 milliárd forintot költöttek a Főnix Aréne korszerűsítésére, hogy „méltó pompájában tudja fogadni” a rövidpályás gyorskorcsolyázókat. „Közel 4400 vendégéjszakát töltenek a gyorskorisok a városban, ez nagyon fontos koronavírus-járvány idején, mert ez biztos pontot jelent a turisztikai szolgáltatóknak” – mondta Széles Diána.

A jövő évi, pekingi olimpiára nyolc-nyolc férfi és női váltó jut ki. Az egyéni számokat illetően 500 és 1000 méteren 32, 1500 méteren pedig 36 fős lesz a mezőny, amely úgy alakul ki, hogy minden versenyző három legjobb eredménye számít a kvalifikációs pontversenybe. Újdonság lesz, hogy az eddig csak vk-viadalokon szereplő, a magyaroknak két vk-aranyérmet hozó vegyesváltó bemutatkozik az olimpia műsorán. Az indulási jog kivívásához nem elég a legjobb 12 között zárni a számban, az is kell, hogy az adott ország mindkét nemnél legalább két egyéni kvótát szerezzen.

A vk-sorozat Pekingben indult és Nagojában folytatódott. Most következik Debrecen, egy héttel később pedig a hollandiai Dordrecht. Az első két napon a selejtezőket rendezik, az éremcsatákra a hétvégén kerül sor.Fotó: -a-
Lap tetejére