RSS Feed

Tiborcz is támogatta Eperjes filmjét

hvg.hu - 2021. 11. 18. 8:27:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 Tiborcz is támogatta Eperjes filmjét

November 4-én mutatták be a filmszínházak Eperjes Károly rendezésében a Magyar Passió című filmet (kritikánkat itt olvashatja az alkotásról), ami a magyarországi szerzetesrendek '50-es évekbeli, a kommunista állam általi erőszakos feloszlatását igyekszik elmesélni. A Magyar Passió stáblistáján is feltüntették Orbán Viktor vejét a támogatók között.

 A Magyar Passiót a Nemzeti Filmintézet (NFI) 2020-ban 300 millió forinttal támogatta, 2021-ben újabb 140 millió forintos pótlólagos támogatást és 200 milliós kormányzati hozzájárulást kapott, sőt augusztusban még marketingre is jutott további 15 millió forint állami pénz.

A film végén a stáblistában felsorolják a filmet támogató egyéb személyeket. Itt megtalálható Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak a neve is.

A Magyar Hang megkereste Tiborcz cégét, a BDPST Groupot, akik azt készséggel elismerték, hogy a Magyar Passió létrejöttéhez a vállalat a forgatási helyszín biztosításával járult hozzá, ám azt már nem szerették volna elárulni, hogy vajon milyen értéket képviselt az Eperjes Károly filmjének elkészítéséhez nyújtott támogatás. A helyszín valószínűleg a budapesti Szabadság téren álló Adria Palota volt, amelyet két éve vásárolt meg a miniszterelnök vejének vállalkozása, a BDPST Group. A palota felújítására a cég idén hárommilliárd forintos, kedvezményes állami „Covid-hitelt” kapott az MNB programjának segítségével.

Fotó: -a-
Lap tetejére