RSS Feed

Glasgow - Csalódás a köbön?

Dalia László - 2021. 11. 16. 8:00:40 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Glasgow - Csalódás a köbön?

Használhatunk-e nagy szavakat, túlozhatunk-e, ha egy konferencia fél sikerrel végződik, vagyis a a világ vezetői nem álltak fel idő előtt az asztaltól,de rendesen felpuhították az eredeti szándékot, többek között a fosszilis energiák kivezetését? Amikor a Föld jövőjéről beszélünk, nincs finomkodás, nincs nagyzolás, az unokáink életével játszunk.

Nincs minden veszve, fogalmaztak meglehetősen optimistán az újságírók, ha ugyanis az országok valóban komolyan gondolják az egyezményt, a következő 18 hónapban kiderülhet, sikerül-e elérni a 1,5 Celsius-fokos álomhatárt, vagy marad a jelenlegi 2,4 Celsius-fokos melegedés. és a következő fél mondat félelmetes, vagyis "ha a felmelegedést nem állítják meg, az a sérülékeny országok számára egyenlő a halálos ítélettel."

Furcsamód a világ vezető politikusai még mindig valami csodában bíznak és nem abban,. hogy az ő dolguk cselekedni, most már mindenféle késlekedés nélkül. Különben hogyan történhetett volna meg, hogy a fosszilis energiahordozók kivezetése helyett a használatuk csökkentéséről döntöttek a klímaegyezményben. Fogadjuk el, hogy már az is előrelépés, miszerint egyáltalán benne maradt az egyezményben? Holott már a kiotói jegyzőkönyvbe is beírták, de egyértelmű,  eddig jószerével nem történt semmi, sőt a fukuyamai katasztrófa után a németek előbb leállíttatták az atomerőműveket, mint a szeneseket.

Kétségtelen, hogy a tárgyalások sokáig tartottak, hogy sikerüljön „áthidalni a szakadékot” a jelenlegi vállalások és azok között, amelyek szükségesek lennének a 1,5 Celsius-fokos plafon eléréséhez. Az ENSZ klímaváltozással foglalkozó tudományos testülete, az IPCC szerint, ha az évszázad végére nem lesz nettó nulla a bolygó kibocsátása, akkor jóval 1,5 Celsius-fok fölé fog ugrani az átlaghőmérséklet, ez pedig katasztrófához vezethet. Ám az eddigi számítások, miszerint szigetek kerülnek víz alá, s Londontól New Yorkig több tucatnyi várost önt el a víz, senkit nem ijesztett meg. Vagy bárkinek az a lázálma támadt, hogy addigra elkészülnek azok az űrhajók, amelyekkel egy másik bolygóra költözhetnek az unokáink?

Fotó: Almássy Aurél
Lap tetejére