RSS Feed

Irány Drezda!

Mogyorósi Géza - 2021. 11. 20. 8:00:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Irány Drezda!

Szászország fővárosában született több francia uralkodó - köztük XVI. Lajos - édesanyja, Maria Josepha von Sachsen (1731-1767). Az Elba Firenzéjének becézett település híressége volt a Kiegyezés idején, ugyenerre a névre keresztelt másik leány, IV. Károly (utolsó) koronás főnk mamája (Mária Jozefa szász királyi hercegnő) is, aki 1944-ben hunyt el.

A korona és maszk terror lecsengésével bízom benne, hogy hamarosan még szabadabban utazgathatunk! A tavasz hagyományosan a városnéző turizmus főszezonja. 2022 elején Prága és Berlin között autózva, buszozva, vonatozva feltétlenül érdemes megállni egy-két napra Szászország fővárosában. Az Elba Firenzéjének becézett település seregnyi meglepetést tartogat! Talán nem mindenki tudja, hogy Drezdában született seregnyi francia uralkodó - köztük XVI. Lajos király - édesanyja, Maria Josepha von Sachsen (1731-1767). E település híressége volt a Kiegyezés idején, ugyenerre a névre keresztelt másik hercegnő is, IV. Károly (utolsó) királyunk mamája, aki 1944-ben hunyt el.

 A város legendás fia Julius Otto Fritzsche festőművész, valamint a szintén a 19. század második felében világra jött Carl von Cosel (német-amerikai) radiológus és Walter Hahn fényképész zseni. Bő ötven esztendővel a fotós halála után, napjainkban már szinte sehol egy Trabant, avagy Moszkvics - állapítom meg a vendéglő teraszáról bámészkodva. Rengeteg viszont a Dacia. Mintha a francia-román modell átvette volna a hajdani népautók, a Trabi és a Wartburg szerepkörét.

2020-ig sok volt az oroszul, kínaiul beszélő vendég a hajdani NDK egyik legszebb cityjében, míg angol szót alig hallottam Drezda macskakövezett, fátlan, autómentes történelmi belvárosában. Talán 2022-ben lassan visszatérnek, miként a nyugatnémet rokonok is el-elmerészkednek  Szászországba. Ott barangolva arra gondoltam, hogy Vlagyimir Putyin egykori KGB-s tiszthez hasonlóan sokan érezhetnek nosztalgiát a Német Demokratikus Köztársaság tájain ideiglenesen állomásoztatott szovjet katonák és rokonaik közül! Talán a (közel)múlt emlékeit fürkészik: az 1945 februárjában brit-amerikai bombák által elpusztított - hajdani barokk - kulturális központ a második világháború után majd' félévszázadig a Vörös Hadsereg (egyik) szállásadója lett. Akkoriban volt gyermek, majd sportsztár Manfred Kallenbach a Dynamo Dresden fürge kapusa és Werner Otto a '72-es müncheni olimpia ezüstérmes {kétszeres világbajnok} bringása.


Fotó: -a-
Lap tetejére