RSS Feed

Radics, a beates magyar úr

Bajnóczy Bella - 2021. 11. 24. 8:00:24 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Radics, a beates magyar úr

Radics Béla nagyobb ember volt, mint Kádár János. Igaz, eleinte csak jaffára lehetett meghívni, mert az alkohollal inkább azt a rongyot itatta inkább át, amivel végigtörölte a gitárját, mielőtt a tokjába tette. A Gibsonhoz másnak nem volt szabad hozzányúlnia, csak ha kezet mosott előtte. S bár ő az első magyar rocksztár, akinek köztéri szobrot állítottak, arra is emlékeznek, hogy ugyanúgy elszállt magától, mint az LGT-s Barta Tamás. Ha ismerőssel találkozott, megjegyezte: Én vagyok a király! Bálint Csaba Radics Béla a beatkorszakban című könyvében építik és rombolják is a gitáros mítoszát.

Nem véletlen, hogy a kötet második, bővített kiadást is megért: a harminchat évesen elhunyt Radics Bélának máig ér a nimbusza. (A napokban jelent meg például a Moiras Kiadó jóvoltából a Radiccsal felálló Taurus EX-T 25-75-82 együttes 1972. május 1-én,a Budai Ifjúsági Parkban adott, bemutatkozó bulijának, az első magyar hard-rock koncertjének a felvétele vinylen.) Bálint Csaba könyve a Gitárkirálynak kikiáltott Radics beatkorszak-beli indulását térképezi fel az Atlantis, az Atlantis No.II., a Pannónia, a Sankó Group és a Sakk-Matt együttesek zenészeivel készített interjúk segítségével. Ez az egyetlen olyan kiadvány a zenészről, amelyben egykori zenésztársak, barátok idézik ezt a torzóban maradt életművet. 

Azt az életművet, amely azon a bizonyos bordó Gibsonon épült, ami az egyetlen vagyontárgya volt. Imádta a hangszert, mert Eric Clapton is ilyet használt. Az istene volt a Cream gitárosa, egy róla készült fotó alapján ugyanolyan hímzett kabátot varratott magának, még a haját is úgy fésülte. Mi több, kitüntetés is alapított: Cream-jelvényt adott azoknak a zenésztársaknak, akikben felfedezni vélte a brit szellemet, de hajlamos vissza is vonni azt.  Akkor még úgy nézett ki, mit egy angol gitáros és úgy játszott Creamet, Hendrixet, hogy a közönség szinte elájult tőle. 

Bálint Csaba beszélgetőpartnerei megjegyzik, hogy cseppet sem tudott disztingválni, tárgyalni, kezelhetetlennek tartották, hivatalos helyeken nem is szerettek szóba állni vele. A zenekarait és zenekarainak tagjait is cserélgette, rossz zenekarvezető volt, a zenészei rendre „megették”. Korábban soha senki nem említette, hogy például Radics gesztusaival, színpadi meg jelenésével felvállalta a cigány származását. zenész kvalitásait elismerve azonban elmondták, hogy ha Radics Nyugaton él és kap maga mellé egy Brian Epsteint, világsztár lehetett volna belőle. Egyik tragédiája az volt – tették hozzá -, hogy olyanok vették körül, akik csak a hátán akartak felkapaszkodni. 

Gyakran mondogatta, hogy „Én vagyok a legjobb!” , „Én vagyok a legjobb!”. Kottát nem tudott olvasni, de ráérzett a dalokra. Autodidakta zenész volt, a tükör előtt állva napi tíz órát is gyakorolt, de azért táplált némi féltékenységet az újonnan érkezettekkel kapcsolatban. Köztük volt Tátrai Tibor, aki a Sakk-Matt koncertjein segített cipelni a cuccot, s aki testközelből figyelte Radicsot. A Gitárkirály azonban csak akkor engedte színpadra lépni, ha ő maga elfáradt kicsit. Miként belefáradhatott a szegénységbe is, amely az alkoholizmusához is hozzájárulhatott. Egyetlen vagyontárgya a Gibson volt, s hiába volt a közönség kedvence, a hivatalos siker elmaradása az alkoholhoz vezette, a szerző szerint gyakorlatilag öngyilkos lett. 
A végén már annyira felpuffadt az alkoholtól, hogy szóltak neki, ha nem fogja vissza magát, hamarosan meghal. Radics erre mindig azt válaszolta, hogy nem teknősbéka, hogy százhúsz évig éljen. S azt is, hogy széllel szemben csak sörösüvegbe lehet hugyozni. 

A kötet egyik megszólalója szerint a magyar rockzenészek közül az ő figurája lehetne csak ihletője egy musicalszerzőnek vagy filmrendezőnek, mert Radics sorsán, zenészpályáján keresztül is hiteles és hatásos képet lehetne festeni a hatvanas-hetvenes évek világáról. Bálint Csaba egy másik könyvében - Miklóska Lajos élete és munkássága - megemlíti, hogy az egykori zenésztárs dalt írt Radics Béla emlékére, melyben van egy sor: 'Nagyobb ember volt, mint a Jánoska". Azaz Kádár János. Miklóska szerint Radics Béla többet tett a fiatalokért, mint a "Jánoska", azért, hogy elinduljanak az életben,hogy ha valamibe belevágnak, meg is valósítsák.Kádár pedig nem tudott ilyen inspirációt adni. Az Istennel szemben című P.Mobil-számban pedig Schuster Lóránt emlékezett meg róla: " Már nincs előtted senki a sorban..."

Jövőre lesz negyven éve, hogy Radics Béla 1982. októberében májcirrózisban elhunyt. 


Fotó: -.a-
Lap tetejére