RSS Feed

NSZK: közel 1 millió halott

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 17. 8:58:43 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

NSZK: közel 1 millió halott

Az Európai Unió legnépesebb tagállamában 2020-ban 493 ezer nő és ugyanennyi férfi hunyt el. Az aktuális elemzések szerint a tragédiák mintegy 4 százaléka hozható összefüggésbe az aktuális koronavírus-járvánnal. A halálesetek hátterében továbbra is szívbetegségek viszik a pálmát.

Az egészségügyi szakembereket aggasztja, hogy 2019-hez képest tavaly 4,9 százalékkal többen távoztak az élők sorából Németországban. A 986 ezer (kerekített adatok) halott fele-fele arányban képviselte a két nemet. A pandémia – így a kutatók és orvosok – csak részben felelős a tragédiák szaporodásáért, hiszen a korona-járvány alig 40 ezer páciens elhunytában játszott főszerepet. Az NSZK-ban 2020-ban és idén is változatlanul a szív és vérkeringési panaszok okozzák a legtöbb gondot. A fekete krónikákban ezek 34 százalékot tesznek ki.

Az aktuális statisztikák szerint a 65 év feletti mortalítás 93 százalékában a fenti betegségek a felelősek. Míg a németek közel negyedét a rák vitte el a múlt esztendőben. Mintegy 42 ezer halotti bizonyítványt – nem természetes – sérüléses, mérgezéses stb. ügyben állítottak ki a doktorok. Bő 17 ezer esetben sport- és közlekedési baleset, zuhanás okozta a tragédiát az EU legnépesebb, 83 millió lakosú államában.


Fotó: -a-
Lap tetejére