RSS Feed

Svájc: ezüstérmes Tesla

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 16. 12:54:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Svájc: ezüstérmes Tesla

Több közép-európai járműipari szakember panaszkodik arra, hogy a koronavírus-járvány 2020-ban a 70-es évek színvonalára lohasztotta az új autók iránti vásárlási kedvet. Így volt ez a 8,6 millió lakosú Svájcban is, ahol a szalonok forgalma a hajdani olajválság korszakára emlékeztet!

A jóléti Svájcban {Schweizerische Eidgenossenschaft} nem csupán a beutaztató turizmus mutat komoly visszaesést, hanem a gépjármű kereskedelem is. Az elmúlt 22 hónapban kevesebb új verdát vettek az alpesi állam polgárai, mint a harmadik évezredben korábban bármikor. A legnépszerűbb típusok mezőnye is átalakult. Az nem meglepő, hogy a VW Golf szerepkörét a toplista élén már korábban átvette a „rokon“ Skoda Octavia. De, hogy a Tesla Model 3-asból is ötezernél több példány fogyott, az már felér egy elektromos autó „forradalommal“. A kalifornia márka a jövőben újabb rekordokat dönthet, hiszen 2021 végétől, 2022 tavaszától Németországban is gyártani fogják Elon Musk környezetbarát kocsiját.

Dobogós lett Svájcban a Volkswagen Tiguan is, megelőzve a Golfot, mely 2017-ig volt örökös bajnok. Az ötödik legkedveltebb négykerekű az Audi Q3-as, lekörözve a Skoda Karoqot és az A-kategóriás Mercit. A nyolcadik helyen is egy nem éppen olcsó modell csillog-villog: a Mercedes GLC, melyből havonta 200-300 példány kel el a svájci szalonokban. Alig kevesebb fogy a Volvo XC40-esekből. A toplista előkelő tizedik placcán a Fiat 500 található – immáron elektromos verzióban is!

Fotó: -a-
Lap tetejére