RSS Feed

Svájc – a Dacia bombasikere

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 15. 17:47:08 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Svájc – a Dacia bombasikere

Sem 2020-ban, sem idén márciusban nem adtak egymásnak randevút az autók szerelmesei: kétszer is elmaradt a legendás genfi mustra. A korona-járvány terjedését a járműipar is megsínylette. Panaszkodtak kereskedők, szerelők és benzinkutasok – uniszónó!

A zord jelenből pillantsunk a múltba, midőn a 2008-as genfi Nemzetközi Autószalon egyik meglepetése volt a Dacia Sandero típus. A Renault kelet-európai rokona, főleg árával hódította meg a kispénzű vevőket. Napjainkban, 2022 küszöbén, az elsőkerék meghajtású modell harmadik generációját külleme és minősége is vonzóvá teszi! Az 1,0 lieteres, 67 és 101 lóerő közötti erőforrásokkal kínált Sandero a 15 ezer euró alatti kategória sztárja lett Bukaresttől Brüsszelig. Noha megszoktuk, hogy az EU-ban a Volkswagen a legnépszerűbb márka, s azon belül is a Golf a kedvenc, idén nyáron már lekörözte a román típus a VW nyolcadik nemzedékét. Hiszen augusztusban majd' 15 ezer darab új Dacia Sandero kelt el Európában, míg a drágább, fürgébb, tágasabb Golfból még 14 ezer sem.

Az NSZK-ban a „roncsprémium” 2009-es bevezetésekor egy év alatt 51 ezer család csapott le a kis Daciára. Napjainkban Angela Merkel birodalmában, már 270 ezernél is több Sandero gurul. Persze kár lenne temetni az immáron elektromos verzióban is kapható Volkswagen Golfot, hiszen az öreg kontinensen 2021 őszén is ezüst érmes. Az „Év autója” címmel kitüntetett Toyota Yaris szintén dobogós. A szakemberek szerint a koronavírus-járvány kapcsán megváltozott utazási/költekezési szokásoknak is hatása van a járműkereskedések hullámzó forgalmára. Mivel az EU-ban a jelenleg negyedik legnépszerűbb modell (Dacia Duster) is a 25 ezer euró alatti kategória sztárja, látható, hogy az SUV divat terjedésének anyagi határai is vannak.

           
Fotó: -a-
Lap tetejére