RSS Feed

Benz - 135 éve sikeres

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 11. 16. 12:37:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Benz  - 135 éve sikeres

A világrengető találmányok zöme szerencsére jól dokumentált. Évszázados könyvtárak, archívumok őrzik ma is az izgalmas titkokat. 1886-ban például Carl Benz automobilja az individuális élet „felgyorsulását” hozta. A vad környezetvédők „szerelme” napjainkban a régebben üzembehelyezett bicikli!

A 19. század hajnalán Richard Trevithick brit mérnök építette meg a legelső magasnyomású gőzgépet, s annak segítségével mozdonyt is barkácsolt. Az 1820-as években szintén sínen volt Henry Robinson Palmer, akinek lóvontatású nyereg-vasútja igazi szenzációt jelentett - Anglia határain túl is. A távbeszélő, a légfék, a hűtőszekrény is olyan, bő másfélévszázada szabadalmaztatott technikai újdonságok, melyek máig meghatározzák hétköznapjaink kényelmét, biztonságát.

Ki ne ismerné Graham Bell, Thomas Alva Edison, Werner von Siemens, Puskás Tivadar és Nikola Tesla nevét? A magyar és a horvát feltalálók 1881-82-ben, Budapesten kollégák is voltak. A telegráf, a telefon, a teleszkóp, majd 1886-ban a német Carl Benz automobilja mind az élet „felgyorsulását”, a nagy hatótávolságok legyőzését segítették. S mint, ilyenek, a 20. század véres háborúiban is főszerephez jutottak – sajnos. A 135 éve felbukkant „autó” jövőjét, ma sokan megkérdőjelezik, de például a Tesla gyár Berlin közeli építkezése azt sejteti, hogy elektromos, vagy más alternatív meghajtással velünk marad Benz úr találmánya!


Fotó: -a-
Lap tetejére