RSS Feed

Cziffra Párizsban

Dalia László - 2021. 11. 10. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Cziffra Párizsban

Párizsban nincs könnyű dolga a Magyar Kulturális Központnak, ha a franciákat a magyar kultúrával csábítja. Ám van néhány kivétel, így Cziffra György, akit ők is sokra becsülnek, hiszen ott élt évtizedekig, sőt a Senlis alapítvánnyal sokat tett a francia kultúráért. S most, amikor a zongorista 100. születésnapját ünnepeljük, Párizsban is megemlékeztek Cziffráról.

Szép helyen, a Luxemburg kerttől két utcányira találom a magyar kultúra házát, s november 4-én volt szerencsém a "Czfiffra György, liszti virtuozitás?"című kerekasztal beszélgetést meghallgatni. Élveztem pedig nem tudok franciául, de volt alkalmi tolmácsom és Christian Lorandin zongorista és zenekritikus bravúrosan vezette az estet, amit megszakított archív filmfelvételekkel és négy zongorista, egykori Cziffra tanítványok is előadtak egy-egy kis darabot. Minden megszólalónak, s lehettek vagy tizenketten, volt legalább egy jó sztorija a magyar zongoristáról, akit már gyerekkorukban csodáltak, s többüket ő indította el a pályán. Cziffra zseniális előadó volt, a liszti technikának a tudója, s azt továbbfejlesztve kápráztatta el a  közönséget, amely néha nem hitte el, hogy egyedül ül a zongoránál, mert négykezesnek hitték a  játékát. Több tanítványa is elmesélte, hogy a könnyedségnek ára volt, gyakran tíz órát gyakorolt egyhuzamban és mindig idegeskedett, hogyan szól majd a koncerteken a zongora, hiszen akkoriban még nem vihették magukkal a művészek a zongorájukat.

Itthon is méltón megemlékeztek Cziffráról, fesztivált rendeztek a tiszteletére, a MÜPA-ban Balázs Jánost a Francia Rádió Szimfonikus zenekara kísérte, amit a M5 és a Bartók Rádió is élőben közvetített. Az igazi gála volt. S persze Párizsban óhatatlanul arra gondoltam, hogy miért nincs ott Balázs János zongorista vagy legalább egy magyar zenetörténész, kritikus, ha már ilyen büszkék vagyunk mi is Cziffrára, aki persze Párizsban futott be igazán, ott lett híres. A franciák gáláztak a Magyar Kulturális Központban, s gyakran emlegették Budapestet. Lisztet meg a cigányzenét is, de miért maradt ez rájuk? Igaz, nem láttam ott a magyar nagykövetet, de még az intézet igazgatóját sem, holott sikeresebb rendezvénye idén aligha volt a háznak. Talán a francia sajtót is érdekelte volna, ha valaki szól nekik. Egyébként épp mögöttem volt egy felszerelt kamera, de senki sem kezelte. Talán így is felvette az estet és némileg megvágva, ragyogó műsor lehetett volna az M5-ön. Lehetett volna...

Fotó: -a-
Lap tetejére