RSS Feed

Krimi körkép

Mogyorósi Géza - 2021. 11. 14. 8:03:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Krimi körkép

Németország távozó szövetségi belügyminisztere szerint Közép-Európa legnépesebb állama - 2022 küszöbén - „a világ egyik legbiztonságosabb országa”. Ha egyes polgárok, rendszeresen tüntető csoportok erről másként is vélekednek, összességében igazat adhatok az idős politikusnak.

Akárcsak az ügyvezető kancellárnő, Horst Seehofer is heteken belül nyugdíjba vonul. A frissen nyilvánosságra hozott bűnügyi statisztikák azt tükrözik, hogy 2005 óta, vagyis Angela Merkel hatalomra kerülését követően, napjainkig 15 százalékkal mérséklődött a kriminalítás a 83 milliós NSZK-ban. Gazdasági krízis ide, menekültválság oda! Azért a Rajna, Majna, Duna, Elba vidékén is akadnak gondok, főleg a „politikailag motivált” bűncselekmények megszaporodása miatt. S szomorú divatja lett az internetes/digitális gyűlöletkeltésnek is!

Miközben pozitív trend Európa szívében, hogy csökkent a tulajdon- és vagyon elleni, valamint az erőszakos ügyek száma, az EU bővítése után, talán a migráns krízistől sem függetlenül megszaporodott az idegenajkú elkövetők kvótája. Konkrétan: míg 2009-ben a legdurvább bűncselekmények gyanúsítottjainak alig ötöde volt külföldi, napjainkra 34 százalék fölé szökött ezen arány. A harmadik évezred elején folyamatosan emelkedik az agresszív, jobboldali motiváltságú bűnesetek és az antiszemita atrocítások száma Németországban. Ez utóbbi jelenséget a kriminológusok egyértelműen a múlt évtized derekán „berobbant” menekült rohammal hozzák összefüggésbe.

A szervezett bűnözés és az úgynevezett klánok ellen, ha fel is vette a harcot a német hatóság, mégis egyedül 2020-ban {becslések szerint} mintegy 800 millió eurós gazdasági kárt okozott ez a fajta kriminalizmus Németországnak. A börtönökben fogvatartott elítéltek száma egyre csökken: míg egy évtizede 55 ezren „ültek”, addig tavaly már 43 ezer alá zuhant a – zömében férfi – rabok kvótája.
                            

Fotó: -a-
Lap tetejére