RSS Feed

Piroschka 92 gyertyája

Mogyorósi Géza - 2021. 11. 11. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Piroschka 92 gyertyája

Egy esztendővel az '56-os forradalom előtt forgatták Bajorországban, Jugoszláviában és hazánkban azt a nyugatnémet szerelmes filmet, mely elindította egy fiatal színésznő nemzetközi karrierjét. A legelőször 1949-ben a kamerák elé állt korábbi svájci modell, Lilo Pulver e hetekben 92 gyertyát fújhatott el toráján.

A Gyakran gondolok Piroskára – Ich denke oft an Piroschka – a háború utáni német filmművészet egyik szórakoztató, csillogó gyöngyszeme. A Kurt Hoffmann rendezte, alig másfél órás, színes „puszta láv sztori” a 20-as években játszódik Magyarországon. Könnyes-nevetős-csárdásos történet egy cserediák, Andreas {Gunnar Möller} és Piri {Liselotte Pulver} nyári románcáról. Az 1955 őszén forgatott produkcióban az akkor 26 esztendős svájci színésznő annyira hitelesen, humorosan, szenvedélyesen alakította a - szerepe szerint 17 éves - csinos címszereplőt, hogy mozibarátok millió gondolták Európában, hogy a „hódmezővásárhelykutasipusztai” állomásfőnök leánya valóban „Ungarin”.
Ha Piroschka nem is volt echte magyar kamaszlány, a stábban azért Symó Margit és Karsay Éva személyében akadtak valódi kárpát-medencei kolléganői Lilo Pulvernek. A Hugo Harting regényéből készült alkotást az NSZK-tól Ausztriáig gyakorta játsszák a tévében. Mként a hazánkat szintén szimpatikusan ábrázoló Sisi trilógia is előrevetítette a magyarországi idegenforgalom 60-as évekbeli fellendülését. Pláne, hogy a (Bernből származó) Pirit és az Andreast megformáló (berlini) sztárok a pusztán kívül Budapestet és a Balatont is „reklámozták”.
A többek közt svájci, német, francia, amerikai mozifilmekben játszó Pulver {1929 -    } pályája elején Bernben, Zürichben a színpadon is sikereket aratott. Majd az 50-es években a tévéképernyőt is meghódította. A kifogyhatatlan humorú, karcsú sztár az 1955-ben forgatott Ich denke oft an Piroschka címszerepében éppúgy lenyűgöző és temperamentumos volt, mint a Billy Wilder rendezte, 1961-es Eins, zwei, drei-ben. A kettészakított Berlinbe áttett sztori Molnár Ferenc Egy, kettő, három című komédiájának adaptációja volt. A Kremlben persze nem kaptak röhögőgörcsöt az elvtársak a szovjet-amerikai konfliktust kifugurázó remekműtől... A Lilonak becézett, Liselotte Pulver ma egy svájci idősek otthonában él. 2021 végén két jubileumot is ünnepelt a nemzetközi filmcsillag: 72 éve állt a kamerák elé A tengerész nem hóember című hazai játékfilmben, s októberben volt a 92. születésnapja. Isten éltesse Pirit!

Fotó: -a-
Lap tetejére