RSS Feed

A média és a rendőrség

Regös István - 2021. 11. 06. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A média és a rendőrség

Az elmúlt évtizedekben lényegesen megváltozott a rendőrség és a lakosság kapcsolata. Míg régen legfeljebb valamelyik napilap adott hivatalos jelentéseket a különböző bűncselekményekről és sikeres felgöngyölítésükről. Egy-egy durva bűneset, például emberölés sokszor került a lapok első oldalára. A rendőrségnek nem csupán a bűncselekmények felderítése, a tettesek kézre kerítése, az igazságszolgáltatás segítése a feladata, hanem az is, hogy segítse a bűnmegelőzést és elvárják tőle a rend fenntartását is.

Sok más területhez hasonlóan a rendőrségi szakágak is változtak, fejlődtek, gazdagodtak Miként az egészségügyben is elválnak egymástól az operatív ágazatok, például ha csak a sebészetet vesszük figyelembe, már önálló szakterületnek számít a boka-, térd- és a kézsebészet.

A közlekedés szervezése ma már tudomány

Így van ez a rendőrségnél is. A rendőrök is már speciális területeken dolgoznak, amilyen például a fiatalkorú bűnözés visszaszorítása, a közrend fenntartása. De ezek csak kiragadott szakterületek, a legnagyobb változás a rendőrség és a civil lakosság viszonyában következett be. A polgárbarát rendőrség egyik jellemzője, hogy ugyanúgy közel került a lakosokhoz a körzeti megbízott, mint a közlekedési járőrszolgálatot teljesítő rendőr. Kiemelkedő sikereket ér el, például a közlekedési rendészet, miközben nagyon nehéz dolog volt megváltoztatni azt a gyakorlatot, hogy nem a lakosság van a közlekedési rendészetért, hanem a közlekedési rendészet dolgozik az emberekért. 


Meszelni a falakat kell

Nyilvánvaló egyetlen járművezető sem szereti, ha ahogy pestiesen mondják, egy rendőr "lemeszeli", de azt megtapasztalhatják, hogy a jármű vagy éppen az iratok ellenőrzését végző rendőr messze barátságosabb, mint amilyen régen volt. Ilyenkor udvariasan megkérdezik például az jármű vezetőjétől, tudja-e, hogy miért állították meg. Mindig vannak persze renitensek, akik a rendőrök udvariassága ellenére hepciáskodni kezdenek az intézkedés miatt, de már ezek száma is csökkent, vagyis egyre inkább érvényesül a "Szolgálunk és védünk" szlogen, amely a rendőrségi autókon is olvasható. A közlekedés biztonsága valamennyiünk érdeke. A rendőrségen belül működik az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság, amely rendkívül jó kapcsolatot építettek ki az újságírókkal. Nemcsak hivatalos tájékoztatóikon ismerhetjük meg a munkájukat, hanem módot találtak arra is, hogy személyes kapcsolatokon keresztül ugyanúgy megismertessék velük, melyek a sürgős feladatok. A közlekedés szervezése és rendben tartása mára komoly tudományág lett. Nem abból áll, hogy egy-egy út szélén felállítanak egy traffipaxot, hiszen sajnos enélkül is lehet találni az előírtnál gyorsabban közlekedő autósokat. Ma már a rendőrségnek nem a büntetés a fő feladata, hanem a tudatosítása, hogy a KRESZ az egyik legértelmesebb és legegyértelműbb szabálykönyv.


Értünk vannak

Az ORFK-OBB munkájának meg is van az eredménye! Évről évre csökken a halálos kimenetelű közlekedési balesetek száma. Óberling József ezredes, az ORFK-OBB egyik főnöke beosztott kollégáival ezt a szellemet képviseli, és nagyon fontosnak tartja a bizottság tevékenységét segítő médiakapcsolatokat. Korábban alig lehetett hallani arról, hogy ha bármilyen változás volt a közlekedésben a sajtó azonnal kész ezekről tájékoztatni. A lényeg az, hogy minél többen érezzék: a közlekedésrendészet minden intézkedése a közlekedés valamennyi résztvevőjének az érdekét, a biztonságát szolgálja. Különböző alkalmakkor, például iskolakezdéskor, a nyári szabadságok idején, Mindenszentekkor, a tél beálltakor, valamilyen ünnepnap megnövekedett forgalmának megszervezésekor. Eredményeket azonban csak úgy lehet elérni, ha a lakosság olyan kapcsolatokat tart a rendőrséggel, amire azt lehet mondani, hogy baráti. Minden tisztességes ember nemcsak önmaga, hanem mások biztonságáért is felel, hiszen a közlekedés egyfajta társasjáték, valamennyien részt veszünk benne és felelősséggel kell részt vennünk benne. A MIX Magazin idestova tizenkilenc éve dolgozik együtt a közlekedésrendészettel. Tudósítunk a sajtótájékoztatóikról, a rendezvényeiről, akcióikról, kampányaikról és mi is bizalmat kaptunk és kapunk tőlük. Soha nem éreztük tehernek a feladatot, hogy a munkájukat segítve ezzel is hozzájáruljunk a közlekedési balesetek megelőzéshez, a biztonságos közlekedéshez, nem utolsó sorban az ORFK-OBB nélkülözhetetlen, a közlekedés valamennyi résztvevőjének érdekét, biztonságát szolgáló, nélkülözhetetlen tevékenységének megismertetéséhez, népszerűsítéséhez.


Fotó: Varga Gábor
Lap tetejére