RSS Feed

A megátkozott foci

Dalia László - 2021. 11. 07. 8:00:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A megátkozott foci

A magyar foci egyhelyben topog, miközben időről-időre azt állítják, kósza eredményeket felnagyítva, hogy fejlődik.Természetesen valamit mondani kell, amikor stadionok épülnek és ömlik a pénz a labdarúgásba.Ám annak látszata sincs, a nézőterek konganak az ürességtől, és még a legjobban felhizlalt csapatok, mint az FTC és a Fehérvár is túl sokat botladoznak.

Igazán nem panaszkodhat a magyar labdarúgás, hiszen évek óta az első számú magyar topmenedzser, Csányi Sándor vezeti szövetségüket, márpedig ő nemzetközi mércével is jelentős és sikeres üzletember. És mégis, a foci Csányin is kifogott. Ő sem volt képes megváltoztatni azt a környezetet, amely 40-50 éve lehúzza. a magyar focit. Volt itt már számos kiváló program Mezeytől Dárdaiig, de egyik sem élt sokáig, már ha egyáltalán eljutottak a pályáig. A piacon gyakran megtörténik, hogy egy cégről vagy épületről kimondják a halálos ítéletet, mert olyannyira menthetetlen, hogy érdemes inkább lerombolni, mint újjáépíteni. A magyar focin is talán csak ez segíthetne, hogy újrakezdenék amatőr szinten, s onnan indulnának el felfelé.

Egy magyar pályán a profi sem profi, nincs három pontos passz, kedvetlenül futkároznak és legfeljebb megnyomják az utolsó húsz percet, mint az FTC a minap. Ám az kevés volt, döntetlennel kellett beérnie a zöld fehéreknek, pedig sokkal értékesebbek a játékosai, mint bármelyik ellenfelüknek. Ám nálunk a papírforma sem számít. Megtörténhet, hogy az a játékos, aki a minap még rugdosta a gólokat a norvég bajnokságban, itt össze-vissza szaladgál. A másik olyan fegyelmezetlen, hogy az edző elzavarja a második csapatba, aztán visszatér, rúg két gólt és kezdi elölről a hülyéskedést. Rossz a levegő és ezen az sem segít, hogy lassan több a légiós, mint magyar, hiszen ők is megtanulják az alibi focit.

Sajnáltam Husztit, hogy lemondott, miután a DVSC egyre lejjebb tornázta magát a tabellán. Ám tehetetlen volt, s miután először vállalt vezető edzőséget, még a rutin is hiányzott. Ja, de mit mondjon Pintér, aki felhozta a Mezőkövesdet, aztán jött egy hullámvölgy és mennie kellett. Ő talán kihúzhatta volna a gödörből a csapatot, de a klubvezetők nem kegyelmeztek. Botladozik a Fehérvár is, pedig jó ötletnek tűnt a Szabics-Juhász-Torghelle trió bevetése. Ám az egykori Videoton évek óta formán kívül játszik, mintha rajtuk lenne valami átok. Az utóbbi években  egyetlen jó hír volt, hogy az FTC mindig bejutott egy nemzetközi kupába, bár többnyire csak egy magyar játékos volt a csapatban. És az is igaz, hogy aztán majd minden meccsről vesztesként kénytelen levonulni, tehát esélye sincs tovább menni. Ez van.Fotó: twitter.com
Lap tetejére