RSS Feed

Billiós véletlen

Dalia László - 2021. 11. 03. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Billiós véletlen

A fél világot megrázta a Santa Fében történt baleset, amikor a Rust címfilm operatőre meghalt. A filmes világban is ritkán történik hasonló baleset, amikor véletlenül elsül egy fegyver, ám a véletlen is megmagyarázható, a dolgok összejátszása ugyanis mégsem véletlen, inkább logikus mozzanatok következménye.

A kezdeti találgatások után ma már pontosan tudható, mi történt. Alec Baldwin a kamerával szemben próbálta, hogyan rántsa első a fegyvert, s miután az töltve volt, a lövedékek halálosan megsebesítették az operatőrt és könnyebben a rendezőt. Ma már azt is tudjuk, hogy a rendező asszisztens adta a színész-producer kezébe a fegyvert, s neki már korábban is voltak problémák a munkájával, így ez sem meglepő. S voltak már baljós előjelek, hiszen a forgatáson olyannyira nem működtek jól a dolgok, hogy többen felmondtak és otthagyták Santa Fét. Természetesen mindenki Aléec Baldwin felelősségét firtatták, akit színészként aligha lehet felelősségre vonni, hiszen nem tudhatta, hogy töltött fegyverrel lövöldöz. Ellenben producerként felel a forgatásért és ha nem uralkodtak ott normális állapotok, akkor intézkednie kellett volna.

Egy halálos baleset után hivatalos vizsgálat indul, s most is ez történik. Ilyenkor nem nyilatkozhatnak az érdekeltek. Alec Baldwin most megtette, bár ő is elmondta, hogy a részletekről a vizsgálat miatt nem beszélhet.  Ám, amit mondott, az nem volt túl szimpatikus. "Időnként elő szoktak fordulni balesetek forgatásokon, de még sosem volt ilyesmi. Ennek egy az egybillióhoz volt az esélye". Ez az érvelés a háttér ismeretében, meglehetősen cinikus, hiszen ha a rendező asszisztens megbízhatatlan, s nem a fegyvermester vizsgálja meg forgatás előtt a fegyvert és a színészek forgatás előtt sörösdobozokat lövöldöznek, majd az éles lőszerrel töltött fegyverek keverednek a vaktöltényes pisztolyokkal, akkor a billió már nem billió, hanem a valószínűség számítás szerint inkább egy a tízhez, vagy egy a kettőhöz.

Baldwin az operatőrről külön is megemlékezett."A barátom volt. Amikor megérkeztem Santa Fébe, hogy megkezdjük a forgatást, meghívtam vacsorára, Joellel a rendezővel". Ez is rosszul hangzik, együtt vacsoráztak, barátok voltak, mégsem vigyázott rájuk. A vacsora utólag egy üres gesztus, inkább a stáb biztonságára kellett volna sokkal több figyelmet fordítani, hogy ne össze-vissza lövöldözzenek a szereplők és aztán ne kerüljön kézbe töltött fegyver. Baldwin színésznek jó, producernek csapnivaló. Ez egy másik szakma és nem minden színész alkalmas rá, különösen ha takarékosságból, felületességből másokat sodor veszélybe. Billiós véletlenről beszélni pedig egy olyan balesetnél, ahol többen is hibáztak, ostobaság.

Fotó: -a-
Lap tetejére