RSS Feed

A vezető elemző avagy egy szakma megcsúfolása

Dalia László - 2021. 10. 31. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A vezető elemző avagy egy szakma megcsúfolása

Régen politológusnak hívták a a pártok, kormányok és politikusok kritikusát, mostanság inkább elemzőt mondanak, s már van vezető elemző is.Hogy aztán róluk mit gondolnak a népek, azt a kommentekben nyomon követhetjük, s bár azok nem túl veretes mondatok, de a tendenciából és a napi tapasztalatainkból érzékelhetjük, hogy ez a szakma is csúnyán felhígult.

Az én kedvenc elemzőm csütörtök reggel feljutott a pályája csúcsára, amikor a másik kedvenc műsoromban, a TV2 Mokkájában, amihez Zacher szerint legalább egy üveg rosé elfogyasztása szükséges, nyaralási szakértőnek csapott fel. Jó, elismerem borzasztó nehéz dolga van a kormánypárti elemzőknek, akiket egyébként az államilag agyondotált intézmények nagyon jól tartanak, hiszen nem beszélhetnek össze-vissza, kötelező mantra van. És a helyzetüket súlyosbítja, hogy a vezénylő tábornok nem minden péntek reggel tud befáradni a Kossuth rádióba, így az útmutatás néha késik. Marad a mantra,a  gyurcsányozás, sorosozás, s ez viszont nagyon szűk mesgye. 

Az sem véletlen, hogy az Elkúrtukban már Dobrev vezényli a rendőri attakot és nem Gyurcsány. Szerencsére ez a derék producer imád fantáziálni, állítólag már a harmadik legnézettebb film, de állítja, hogy az ellenzék közben betiltotta, nem engedi bemutatni. Lesz itt még ingyenes vetítés, buszosztatás. Csak az a fránya Márki Zay maradt ki a filmből, de sebaj, jön a folytatás, amiben MZP  piramisjátékot vezényel és a pénzt átutalják neki Kanadába, hogy a 7 gyerek ott se haljon éhen, de közben csatlakozik a mormon egyházhoz, s Gyurcsány búvárjai viszik neki a hírt, hogy mikor térjen haza. 

Szóval az én kedvenc vezető elemzőm nem süllyedt el a politika mocsarában, inkább a Gyurcsány házaspár nyaralását elemezte, de azt aztán nagyon trehányul. Talán sosem hallott a Smaragdpartról, vagy csak a Riposztban olvasta, hogy az egy drága hely. Akár egymilliót is elkérnek naponta. Már ahol. S ilyen luxusvilla nem sok van. Ám fogalma sem volt szegény vezető elemzőnek, hogy Gyurcsányék hol nyaralnak Szardinián, de azért beszélt róla, meg arról, hogy mindezt munkaidőben teszik,. amikor parlament van, meg uniós ülések. Csak ezt ne mondta volna, hiszen még emlékszünk, amikor Orbán évekig nem járt be a parlamentbe, a Kossuth teret is kerülte. Hogy akkor még az én kedvencem nem volt vezető elemző? Ez is igaz. de aki olvasni sem olvas, meg nem is emlékszik, az miért elemezget? Igaz, az Orbán, a Kövér vagy a Szijjártó család nyaralásáról nem írt a Riposzt, s csak véletlenül fedezték fel, hogy az egyik oligarcha hajóján dolgozott nyáron a külügyér. Lett is belőle balhé. Akkor nem hallottam a vezető elemzőt, pedig annak volt némi politikai vonatkozása. Másutt ennél apróbb botlásért is buktak meg politikusok. Ja. mondhatná a vezető elemző, csak nem nálunk.

Fotó: Attila Molnár
Lap tetejére