RSS Feed

Irány Katar! avagy Flick mester diadala

Mogyorósi Géza - 2021. 11. 08. 8:00:02 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Irány Katar! avagy Flick mester diadala

Szkopjében folytatódott a korábbi Flick mester diadal szériája. A dél-német team hajdani irányítója immáron a nemzeti tizenegyet edzi. Hans-Dieter „Hansi“ Flick Joachim „Jogi” Löwtől vette át e nyáron a válogatott karmesteri pálcáját, s tuti szereplői a 2022-es katari labdarúgó világbajnokságnak.

Szerintem az észak-macedón válogatottat a Balkánon októberben 0:4-re elpüfülő germán team dirigense felkapta a fejét a magyar csapat 1:1-es angliai játékának hírére. Amúgy is odafigyelt a nyáron hazánkra  Dieter „Hansi“ Flick, aki a Bundesligából seregnyi honfitársunkat ismeri: Dárdaitól Gulácsiig. Felejthetetlen, hogy a bajor kispadról a Nationalelf élére katapultált profi tréner elődjének, Löwnek utolsó előtti rangadója nemzeti tizenegyünk ellen volt.

Ki ne emlékezne Közép-Európában a magyar diadallal is felérő, júniusi 2:2-es „gólzáporra”, ott a müncheni Alianz Arénában? Sajna a helyszínen kevés szemtanúja volt az Deutschland-Ungarn meccsnek! Itt Berlinben élve gyakran veszem észre, hogy hál'istennek az átlag germán drukker keveset tud honi focink jelenlegi állapotáról. Számukra az 1954-es „berni csoda” van elspejzolva, ami Puskáséknak anno, sima „svájci tragédia” volt a világbajnokságon... Szóval a bajorországi döntetlent hozó német-magyar labdarúgó randevút követően Londonban jött el a búcsú pillanata a szép hajú szövetségi kapitány számára. Jogi joggal bízott abban, hogy tanítványai a Wembley legendás gyepén nem hagyják sárban. De igen! 2:0-ra a házigazdák győztek, s a Löw legények haza osonhattak az Eb-ről.

Joachim összesen 198 csatát vívott játékosaival – elfáradt. Ő és a válogatott egyaránt. A tizenöt év után önként, ám cseppet sem dalolva távozó trénert  Hans-Dieter „Hansi“ Flick követte az évi több milliós fizetéssel járó poszton. Következő Vb-selejtezőjüket november 11-én játsszák a Lichtenstein együttesével. Ez visszavágó lesz, hiszen „Hansi” szeptember elején éppen a törpebirodalom gárdája ellen debütált. {Rossz nyelvek szerint azért nem ott játszották a katari kvalifikáció meccset, mert a labdát mindig átrúgták volna Vaduzból Svájcba.} Nos, a St. Gallen-i Kybunpark stadionja nem jelentett különösebb előnyt a német srácoknak. Csupán 2:0-ra nyertek a Lichtenstein tizenegyével szemben.

Pár nappal később a Flick fiúk az örmény válogatottat már 6:0-ra gatyázták el Stuttgartban. Majd Reykjavíkban 0:4-re nyertek, huszonkét vállra fektetve az izlandi amatőröket. A világbajnoki előjáték következő állomása Hamburg volt. Október 8-án ott illett újabb diadalt (2:1) aratniuk a germán sasmezes matadoroknak – ezúttal Románia legjobbjai ellen. Aztán Szkopjéban 0:4 a nordikus, balkáni macedón brigáddal randizva. November derekán Deutschland-Lichtenstein labdázás, aztán Örményország kontra NSZK nemzetközi találka. 2022-ben pedig irány Katar!

Fotó: -a-
Lap tetejére