RSS Feed

Vírusvadászat

Dalia László - 2021. 10. 28. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Vírusvadászat

Immár a covidnak is van regénye, Barát József újságíró és kemenesi Gábor virológus tett róla, hogy megtudjuk, honnan jön a vírus és hogyan tudhatták a tudósok már évekkel ezelőtt, hogy a pandémia előbb-utóbb megérkezik. Barát Jóskát régóta ismerem, s egy pillanatig sem csodálkoztam, hogy megtalálta a legjobb szakembert. aki már négy földrészen kutatott és több vírusvadász expedíciónak volt tagja.

Barát szerényen kezdi, ő csak útitárs, hiszen egy víruskutatónak pandémia idején nincs ideje könyvet írni. Azon már meg sem lepődtem, hogy a kéziratot elküldte Karikó Katalinnak, aki ezúttal is kellő alázattal viseltetett a téma iránt, a szöveg számos részletét pontosította. Ő mondta volt egyébként, hogy "szerencsénk van a koronavírussal, mert készültünk rá, több kutatás zajlott, így lehetett tíz hónap alatt vakcinánk." Igaz is, meg számított Karikó tudása, aki jövőre könnyen megkaphatja a Nobel díjat, miután már a tudományos világ minden létező díjjal elismerte az érdemeit.

 A rejtélyt, hogy honnan keveredett elő ez a pusztító vírus, a vírusvadász-kutató sem tudja tökéletesen megfejteni. Ő állítja, hogy a denevérektől származtak, mert azok vírusmúzeumok, de cáfolhatatlan bizonyíték nincs, tehát azt sem lehet elvetni, amit az amerikaiak állítanak, hogy a vuhani laboratóriumból szabadult  ki. Az pedig rendesen bezavar, hogy eltűnt a denevérasszony, vagyis Dr. Si Cseng-Li, aki régóta jár a denevérek nyomában, s megoldotta a 2002-2004-es SARS járványt, majd felfejlesztette a vuhani mikrobiológiai kutatóintézetet. Amikor viszont az amerikaiak azt állították, hogy onnan került ki a vírus, az intézet honlapjáról eltűntek a kutatásokról szóló híradások és a tudós asszony is csak üzent, cáfolva a támadásokat. Ám, a gyanút erősítette a kínai hivatalos szervek viselkedése, hiszen többek között nem engedték be az intézetbe a WHO küldöttségét.

A SARS-COV-2 regénye, ahogy az alcímben nevezik a szerzők a könyvet, egyetlen fontos momentumot sem felejtenek ki. Bergamóban sem hitték el, hogy itt a vész, az elsőt tüneteket egy idős embernél tapasztalták, aki viszont életében nem találkozott kínaiakkal, hiszen a sarki kávéháznál messzebb nem jutott el. És ugyan volt a kórháznak PCR tesztje, de az ukáz szerint csak akkor használhatták, ha v alaki vagy egy ismerőse Kínából jött. És az első vírust akkor mutatták ki, amikor egy orvos megszegte a protokollt. Ám amikor a helyi kórház igazgatója  zűrlatot rendelt el, felülbírálták és továbbra is fogadniuk kellett betegeket. "Elvesztünk", mondta az igazgató és teljesítette az utasítást. És nem telt bele sok időbe, már nem,volt elég lélegeztetőgép...

Kemenes doktor mondja a könyv vége felé nagyon bölcsen, hogy az emberek jólétre vágynak és nehezen tudják elfogadni, hogy tartalékolni kéne a jövőre. Szokta volt idézgetni az egyik kollégáját, aki egy rozoga repülőhöz hasonlítja a mostani világot, amelyből lassan hullanak ki a szegecsek és előbb-utóbb már nem tud a levegőben maradni.

Fotó: Attila Molnár
Lap tetejére