RSS Feed

Történelmi lecke

Dalia László - 2021. 10. 25. 8:55:03 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Történelmi lecke

Amikor Márki-Zay Péter azt mondta, hogy leváltottuk az ellenzéket, akkor ismét nagyot mondott, de ezúttal nem kell bocsánatot kérnie, hiszen nem egy személyt vagy pártot sértett meg, hanem mindenkit. Persze, majd elmagyarázza, hogy nem is úgy értette, csak szeretné, ha a korrupt politikusok kihullanának a rostán.

MZP egyébként olyan hőstettel dicsekedett, amit nem ő vitt véghez. Megtették maguk az előválasztók, hogy kiszavazták azokat akiknek ügyei voltak, de a pártjaik nem tudtak róluk lemondani. És ugye az ellenzéket nem lehet leváltani, mert nem az LMP vagy a Momentum megmondó emberei döntik el, hogy a nép kire voksol. És ugye utóbb megmosolyogtató a Lehet Más a Politika elnevezés, vagy a régi politikusok lebecsülése, miután fekete Győr saját magát buktatta meg a Partizánban. MZP kampányszövegei bizonyosan finomodnak majd és kitalál a stábja olyat is, amivel nem sérti meg a szövetségeseit. Orbántól meg sosem hallottuk, hogy lefitymálja Semjén vadász trófeát és azt ajánlja, hogy hajtsa inkább a lányokat. Vagy megkérdezhetné azt is, "Hányan is vagytok a KDNP-ben?"

Hajdan Konrad Adenauer kancellár mondta volt, hogy addig ne öntsük ki a piszkos vizet, amíg nincs tiszta. És a németek azóta szentté avatott elnöke, aki 1949 és 1963 között állt az ország élén, jól tudta, mit beszél, hiszen Josef Globke volt a tanácsadója, akinek szép náci kartonja volt, többek között antiszemita törvényeket írt, előkészítette a Holokausztot.Igaz, párhuzamosan a Hitler elleni összeesküvőkkel is volt kapcsolata, így megúszta a nürnbergi tárgyalást, vagyis nem idézték be.És ismét törvénykezett, ezúttal a volt náciknak klefvezsett, akik folytathatták munkájukat a közigazgatásban, sőt megkapták az elmaradt fizetésüket és a nyugdíjba is beszámították a náci éveket, mintha nem lett volna II. világháború.A náci bagázs rávethette magát a legjobb állásokra és az utánuk következő, ártatlan nemzedék a szuterénba szorult. John Le Carré többek közös ennek tudja be a a német fiatalok meghasonlását, miután a szüleik múltja el lett hallgatva, sőt tagadva, megjelent a Baader-Meinhof csoport. A terroristákat erkölcsileg és logisztikailag ezért támogatta a német középosztály.

Magyarországon is szokták volt emlegetni, hogy a kis nyilasok lettek a legbuzgóbb párttagok 1945 után, de hát ne csodálkozzunk, a kis emberek is inkább a győztesekkel tartanak.Sokkal mélyebb nyomokat hagyott a magyar társadalomban, hogy nálunk sem lett kibeszélve sem a Horthy-, sem a Kádár korszak. Családon belül is  hallgattak a szülők a gyerekek előtt, mert attól féltek, gond lehet b előle, meg nem is mindent tudtak utólag elmagyarázni. A zsidó családokban is inkább hallgattak Auschwitzról, Dachauról. Persze, ahogy  az utóbbi 11 évet megéltem, már az a verzió erősödik bennem, hogy jobb a hallgatás, a történelemhamisítást jóval nehezebb  tisztázni, ehhez tucatnyi történész is kevés lesz.

A 2006-os eseményekről kampányfilm készül és már-már a mohácsi vagy a pákozdi csata szintjére emelik a rendőrattakot, de a dokumentumfilm helyett mesefilmet gyártottak.És Gyurcsány helyett Dobrev miniszterelnök-jelölt a főszereplő, aki járulékos veszteségről beszél a sérült tüntetők okán. Kálomista producertől megkérdezték, hogy mondhatott-e ilyet Gyurcsány felesége, mire a főproducer azt válaszolta, hogy akár mondhatott is.Kőszeg Ferenc mesélte a minap, hogy amikor az illetékes bizottságba meghívták, amikor kivizsgáltak a 2006-os rendőrségi akciókat, azt találta mondani, hogy ez nem Gyurcsány rendőrsége, ez még a kádári rendőrség, akiket nem lehet néhány év alatt átállítani. Erre közölték vele, hogy menjen inkább kommunista párttaggyűlésre...


Fotó: Attila Molnár
Lap tetejére