RSS Feed

„Élet-halál kérdése”

hvg.hu - 2021. 10. 24. 12:03:41 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

„Élet-halál kérdése”

Csak neki van esélye eltávolítani a hatalomból Európa „legveszélyesebb politikusát” – mondta Márki-Zay Péter a Newsweeknek. A CNN után itt is bemutatkozott az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, és világossá tette, hogy a győzelme az egyetlen esély arra, hogy a demokrácia életben maradjon Magyarországon.„Hiszek abban, hogy minden önkényuralmi rezsim véget ér egyszer."

Márki-Zay Péter szerint a választások nem tisztességesek és nem szabadok, a helyzet ugyanis egyre rosszabb lett Magyarországon az elmúlt 11 évben. „Tényleg élet-halál kérdése” – mondta a jövő évi választásokról.

A Newsweek bemutatja Márki-Zay politikai karrierjének eddigi állomásait, a hódmezővásárhelyi polgármesteri győzelmét, valamint az előválasztáson elért eredményét. Megjegyzik azt is, hogy Márki-Zay párt nélküli vezető, egy outsider, akinek így is sikerült a hatpárti ellenzéki összefogás élére kerülnie – részben azért is, mert kívülállóként nem tapadt rá a korrupció és más botrányok bélyege.

Márki-Zay a lapnak beszélt arról is, reméli, hogy a jövő évi választásokig begyógyulnak az előválasztási küzdelemből adódó sebek, mert csak egy erős szövetséggel van esélyük Orbán ellen. Ha győz, a prioritásai között szerepel majd Magyarország felszabadítása a korrupcó alól, valamint a demokrácia visszaállítása, és egy új alkotmány elfogadása népszavazás útján.

A Newsweek megjegyzi, hogy Márki-Zay „hagyományos konzervatívként” és katolikusként támogatója az Orbán által támadott LMBT-közösségnek, és elkötelezett abban is, hogy helyre hozza az ország kapcsolatait az Európai Unióval. Orbán Viktor klímaszkepticizmusát „nagyon ostoba populizmusnak” nevezte, és környezeti kérdésekben fenntartható megoldásokat sürget.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta, hogy elkötelezett az észak-atlanti szövetség és Nyugat-Európa mellett, megjegyezve, hogy több évig élt az Egyesült Államokban, illetve Kanadában. Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor közeli kapcsolatai Oroszországgal és Kínával felülvizsgálatra szorulnak.

„Nem tudom felidézni, mikor tartottam Orbán politikáját legitimnek vagy fairnek” – mondta Márki-Zay, amikor a 2022-es választásokkal kapcsolatos várakozásairól kérdezték. Szerinte a következő hónapok sokat elárulnak majd, a legtöbb választási csalást valójában a választások előtt követik el. Márki-Zay szerint Orbán „maffia-államának” része a szájkosárral ellátott sajtó, az ellenfelek megfélemlítése, a félelemre épító kampányok. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak módszerek, amelyekkel küzdeni lehet az ellen, hogy a választások tisztességtelenek és nem szabadok.

„Hiszek abban, hogy minden önkényuralmi rezsim véget ér egyszer. Ez a rendszer nem tarthat örökké. Magyarország nemcsak mind korruptabb lesz, hanem egyre szegényebb is. A magyarok, előbb vagy utóbb észbe kapnak” – mondta. – A mi feladatunk, hogy felébresszük őket, mielőtt még túl késő lenne.”


Fotó: -a-
Lap tetejére