RSS Feed

Titkos ingatlanvásárlás Szlovákiában

24.hu - 2021. 10. 24. 8:47:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Titkos ingatlanvásárlás Szlovákiában

A magyar kormány nemcsak közvetlenül, hanem egy állami alapítvány cégén keresztül is vásárolt értékes szlovákiai műemlék épületeket, derítette ki a Ján Kuciak Oknyomozó Központ. A szlovák külügyminiszter szerint, ha Magyarország földeket vásárolna Szlovákiában, mondja meg, miért.zijjártó Pétertől azóta is várja a válaszokat.

Ivan Korcok szerint a Szlovákiában tervezett és végrehajtott magyar állami ingatlan- és földvásárlások, a kisebbségek támogatása ügyében és a templomfelújítások kapcsán is nyíltabb kommunikációra van szükség. Szijjártó Pétertől vár válaszokat.
Egy Manevi nevű cég idén januárban vette meg a Kassa belvárosában található műemlék épületet, írja az Új Szó. A vállalat a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány tulajdona, az alapítványt pedig a magyar kormány hozta létre, majd közel 44 millió euró értékben juttatott neki állami tulajdonban lévő cégek, a Manevi és a Comitatus-energia részvényeit.

Az Új Szó azt írja, olyan állami vállalatokról van szó, amelyek a magyar külügy portfóliójába tartoztak, mivel a tranzakció után a két céget már nem tartják nyilván a külügy által kezelt vállalatok listájában. Ennek ellenére az oknyomozó küzpont szerint  a két céget kezelő alapítvány kuratóriumában magyar kormányközeli személyek ülnek, az intézményt pedig Magyar Levente helyettes magyar külügyi államtitkár vezeti.

A lap szerint a Manevi tulajdona lett idén februárban egy-egy értékes ingatlan a pozsonyi Nyerges utcában (Sedlárska ulica) és a Védcölöp utcában (Palisády) is. Az oknyomozó központ kiderítette továbbá, hogy a Manevi tulajdonába került az egykori premontrei kolostor területén egy Árpád-kori alapokkal rendelkező épület is.

Fotó: -a-
Lap tetejére