RSS Feed

72. Berlinale – telt házzal!

Mogyorósi Géza - 2021. 11. 02. 8:00:54 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

72. Berlinale – telt házzal!

Mint emlékezetes a koratavaszról, idén nyárra áttolt A-kategóriás Spree-parti mustra június 20. ért véget. A berlini Nemzetközi Filmfesztivál a korábbi esztendőkben átlag 300 ezer polgárt csábított a mozikba. 2021-ben minden más volt. Márciusban lezajlottak a premierek a szűk szakmai publikum/zsűri előtt – magyar diadalokkal.

A Berlinale „második félidejében” pedig szabadtéri, maszkos szórakozás várt a nézőkre. Jövőre normalizálódhat a helyzet! A 3,8 millió lakosú német főváros és a félannyi embernek otthont nyújtó Hamburg is megérezte a vendégek hiányát az elmúlt 20-22 hónapban. A kulturális életet és az idegenforgalmat egyaránt megbénító korona krízis, így októberben csendesedni látszik. Kinyíltak a múzeumok és művészpiacok. S nyáron rajtolt a szabadtéri 71. Berlinale – tengerentúli (arcmaszkos) sztárok nélkül. A nemzetközi filmfesztivál a turizmusnak is lendületet adott! Igaz, csak 60 ezer mozibarátnak volt ülőhelye, míg korábban ötször ennyi nézőt fogadott a világ legrangosabb közönség-fesztiválja.

2022. február 10-től teltházas Berlinale lesz megint – ígérik a szervezők Közép-Európa legnépesebb metropoliszában, ahol jól érezték magukat olyan magyar filmes profik is, mint Rökk Marika, avagy Balázs Béla. A lakossági toplistán második német város pedig az Elba folyónál van, ahol Ábrahám Pál operett király sírján mindig van friss virág. Berlintől légvonalban 255 kilométerre található a szintén tartományi jogú, s vizekben gazdag Hamburg. Kocsival – kevés sztrádadugóval – három órás utazással lehet kalkulálni. A Hanza-city ma is nyögi a bel- és külhoni turisták hiányát. A kulturális életet és az idegenforgalmat is megbénító koronavírus-járvány lassan lecsendesedik. Sokan Hamburgból is a Spreehez zarándokolnak majd 2022-ben. A 72. Berlinale február 20-ig számos zárt helyszínnel várja a mozibarátokat például a Múzeumsziget és a Zoo környékén. A jövői évi versenyfilmek előzsűrizése már javában tart, s a többi kategóriában további mintegy 300 új alkotás kényezteti majd a (2020 után ismét) normális kapacítású berlini mustra publikumát!

Fotó: -a-
Lap tetejére