RSS Feed

Trollfarm és hackivisták

Bajnóczy Bella - 2021. 11. 12. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Trollfarm és hackivisták

A közösségi médiában terjesztett digitális dezinformáció orosz magasiskolájaként jellemzi Jessikka Aro finn újságíró azt az információs hadviselést, amelyet a Putyin trolljai című riportkönyvében térképezett fel, mintegy az orosz infoháború frontvonalának haditudósítójaként. Az oknyomozó újságírás egyik csúcsteljesítményét jelentő kötetben azokat a történeteket idézi, melyek magukon viselik a Kreml digitális ujjlenyomatát. A fizetett orosz állami véleménytorpedók persze őt is célba vették, megfélemlítették, ezért egy időre el kellett menekülnie hazájából.

A negyvenegy éves Jessikka Aro, a finn közszolgálati Yleisradio munkatársa már az első, az orosz trollok aknamunkájáról szóló cikkével felhívta magára a figyelmet. Ebben azt vizsgálta, milyen hatást gyakorolnak a közösségi médiában az orosz trollok a finnekre, s milyen veszélyekkel jár az oroszországi propaganda és álhírterjesztés. Úgy vélte, hogy az Oroszország által a közösségi médiában terjesztett dezinformáció több országban is fenyegeti a civil diskurzust, sőt a nemzetbiztonságot is. Azonmód a netes horda mocskolódásainak célpontjává vált, az álhírportálokon névtelenül posztolt finn nyelvű sztorikkal igyekeztek bűnözőnek, elmebetegnek beállítani és adtak neki tippeket, hogyan legyen öngyilkos.

 

Bemutatja a Szentpétervár mellett működött trollgyárat, ahol a trollok havi fizetést kaptak azért, hogy a közösségi oldalakon valódi, vélemény-nyilvánító személyeknek adják ki magukat, hamis profilokat tartsanak fent, s támadják az orosz ellenzékieket, az Egyesült Államokat. Jessika Aro a saját történetén kívül részletesen bemutatja azoknak a személyeknek és szervezeteknek a történetét is, akik és amelyek szinte ádáz netküzdelmet vívtak a trollfarm propagandagépezetével. Köztük van Renata Juska –Litvánia korábbi budapesti nagykövete –is, aki az emberi jogok védelmezőjeként fellépve kapcsolatba lépett Fehéroroszország demokratikus ellenzékével, amely igyekezett az országot a modern nyugati demokráciák felé terelni. A tehetséges litván diplomata azonban a különleges információs hadműveletek célpontjába került. S ugyanígy helyet kapott a kötetben az ukrán hacktivisták önkéntesen szerveződött közössége, az InformNapalm is, amely arra vállalkozott, hogy információs háborút vívjon az Ukrajnát támadó Orosz Föderáció ellen. Saját nyomozásaik alapján ők szolgáltattak muníciót a Nyugatnak az Ukrajna felett lelőtt maláj géppel kapcsolatban,

 

A finn újságíró olykor szinte egy krimi vagy politikai thriller izgalmát kínálva visz el az információs háború kulisszái mögé. Bemutatva a szereplőket is: az orosz politikai technikusokat, a személyre szabott, szervezett lejárató kampányokat, azaz a karaktergyilkosságokat, az automatizált chatbotot, az emberi beszélgetés szimulálására alkalmas szoftvert, annak módszerét, ahogyan a fogalmak manipulálásával repedéseket hoznak létre az emberek gondolataiban, a trollgyár teljes számítógépes hazugsághálózatát. S bemutatja azt a mechanizmust, ahogyan a politikai vezetés a hatalmába keríti az állampolgárok tudatát és ezzel együtt a rezsim engedelmes, lojális szolgájává teszik őket. Jessikka Aro könyve arról is szól, ahogyan ezt egyértelművé is teszi, hogy egy diktátornak el kell foglalnia és a kormányzat szócsövévé kell tennie a szabad médiát ahhoz, hogy hatalmon maradjon és elérje a céljait.

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére