RSS Feed

Jobbról jön, balra megy?

Dalia László - 2021. 10. 22. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Jobbról jön, balra megy?

MZP. Állítólag a fiatalok így hívták Márki-Zay Pétert, amikor csoportokban szavaztak rá. Hogy aztán csak tetszett nekik a buli, vagy áprilisban is ott lesznek az urnáknál, ez még talány. Akárhogy is, MZP levette a lábukról az ifjakat, akiknek tetszett a laza duma, az odamondogatás és fölöttébb sármosnak találták a vásárhelyi polgármestert.

MZP populáris stílusa kétségtelenül  emlékeztetett Trumpra, de ő állítja, hogy semmiféle azonosság nincs kettőjük között, ha csak az nem, hogy messziről jöttek. És tényleg, MZP nem handabandázik, sőt figyelmeztette az ellenzéki pártokat, hogy a kevesebb ígéret, több-Különösen annak tükrében, hogy a Fidesz üres kasszát hagy maga után, ha lelép. Az elnökjelölti párbajban viszont mindent bevetett, a baloldalon sokan azért nem szimpatizáltak vele, mert néha csúnyán beszólt Dobrevnek, zsarolást, meg fenyegetéseket vizionált, amit aztán nem bizonyított. Ez amerikai módi, ott sem vetik el az előválasztásnál, de aztán lapoznak. Ha MZP is így tesz, és megköti a kompromisszumokat a pártokkal, amelyek pajzsra emelhetik, akkor okosan gazdálkodott az erejével. Ha ez a stílus a sajátja és nem praktikus okokból használta, akkor nem marad sokáig a parlamentben, hiszen a rendszert nem tudja felborítani. És egyet sosem szabad elfelejtenie, hogy az ő győzelméhez, Karácsony visszavonulása kellett, aki megijedt MZP harcosságától. 

Karácsony is nyerhetett volna, mert Dobrev mögött túl hosszú Gyurcsány árnyéka. Ám utólag mondhatjuk, hogy jobb ez így. Ha ugyanis Karácsony már MZP-től is félt, akkor alkalmatlan lett volna miniszterelnöknek. És túl sokan csalódtak benne, a főpolgármesteri széket sem lesz majd könnyű megtartani...

Bizonyosan nagy viták lesznek, hiszen a kétkulcsos adót minden párt szeretné, míg MZP még az adóemelés szótól is fél. Vallásos ember lévén, nyilván nem lesz könnyű elfogadnia, hogy az egyházaknak való osztogatással is fel kell hagyni. valamint az iskolák, óvodák, állami gondozott hálózat átengedését is le kell állítani, hiszen lassan egybeér az állam és az egyház, miközben az emberek 90 százaléka amúgysem vallásos. Az elszámoltatásnál pedig naivság 30 évet emlegetni. hiszen például a 2010 előtti időszakkal a Fidesz rendesen foglalkozott, de a Nokiás dobozokat nem tudta átlépni. És a kudarcot elkerülendő, most sem szabad mindenféle csip-csup ügyekkel foglalkozni, hanem csak a legnagyobbakat kimazsolázni, hiszen azokból is van bőven. Ha a programegyeztetési- és a lista állítási fordulót sikerrel veszik, akkor jó esély van rá, hogy kormányozni is tudnak majd együtt.

Fotó: -a-
Lap tetejére