RSS Feed

Két májat a libának!

Bajnóczy Bella - 2021. 10. 23. 8:00:11 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Két májat a libának!

"Hazudnak rendületlenül, Fülednek óh magyar/ Bölcsődtől sírodig a kötvény eltakar."A Szózat eme átirata is szerepel az '56 röplaphumora című kötetben, melyben az ötvenhat októberében, novemberében az utcákat, házfalakat elborító röplapokból adtak közre válogatást. Azokból hetekből, amikor eléggé kockázatos volt ilyen röplapokkal teletömött zsebű lódenkabátban mászkálni. Amikor a Terv füstbe ment, a Munkás nem dolgozott.

S persze, folytatódik is a rendhagyó Szózat-átirat: "A bölcs kopasz fejénél/ Nincs számodra más fej,/Ávóstól óvjon sors keze,/Itt nyalnod vagy halnod kell," A Horváth Julianna összeállításában megjelent ötvenhatos röplapválogatás a "Megy a rendszer, jön a rendszer, majd megbolondul az ember..." alcímet kapta, s különleges emléknyomata annak, ahogyan, miként a kötet bevezetőjében olvasható, ezek a maró hangú kritikát, szarkazmust, az ellenfél sokszor alpári kigúnyolását tartalmazó röplapok az ellenállás eszközeiként szolgáltak a hatalommal szemben. Miként a viccek is, melyek egyik gyöngyszeme: Valaki a Sztálin-szobor egyik darabját cipeli, nagy lihegések közepette, amikor rákiáltanak: Hová viszi az egész kezet? Nagy a család! 

A bár akkoriban még a trafikmutyi kifejezés nem létezett, hiszen nemhogy nemzeti dohánybolt, de még a cigaretta is hiánycikknek számított. A kérdésre pedig, hogy miért nincs cigaretta, a márkák sorjázásával jöttek a válaszok: Terv - füstbe ment, Munkás - nem dolgozik, Kossuth - meghalt, Honvéd - átállt, Harmónia - felborult. A röplapműfajban virágzott a politikai apróhirdetés műfaja is: "Keresünk minden ház körüli szolgálatra kész miniszterelnököt! Feltételek: büntetett előélet és szovjet állampolgárság. Gerinc és jellem nem szükséges!" Megalakult a Követeléseket Gyártók Forradalmi Bizottsága is, melynek röplaplistáján az alábbiak is szerepeltek: " Ne legyen héja a kenyérnek! Két mája legyen a libának! A sztrájkot túlórában számolják el! Aki két hétnél tovább sztrájkol, kapjon nyugdíjat! A demagógok külön szervezetet létesítsenek és süketduma-pótlékot kapjanak! A kormány rom-lakások helyett rum-lakásokat építtessen!" Miként megalakult a Rémhírterjesztők Szövetsége is, melynek röplapja szerint csak olyan rémhírt igazoltak, amelyet az események márt megcáfoltak,

Ezt a közleményt írógépen sokszorosították: „Örömmel közöljük a magyar néppel, hogy Moszkvában sikeresen levizsgázott a forradalmi munkás-paraszt kormány. A vizsga eredményei tantárgyaként. A hazugság filozófiája: jeles, A Szovjetunió története: jeles, A magyar nép története: elégtelen, Orosz nyelv: jeles, Magyar nyelv: elégtelen. Hruscsov osztályfőnök sk." Íme, a mai MÉM-ek  ötvennyolc évvel ezelőtti szöveges ősei. 

A kötet említett alcíme egy kézírással született és másolással terjesztett röplapversikét idéz: "Megy a rendszer, jön a rendszer,/Majd megbolondul az ember,/Hová menjen, hova álljon,/Saját magának se ártson./ Tíz-húsz év, és jön egy másik,/Az is megy, ha be nem válik,/ Így csak vándorol a rendszer, Mi legyen a magyar ember?"

A versike keletkezési ideje: 1956. október 29.


Fotó: -a-
Lap tetejére