RSS Feed

Törökország a szíriai kurdok ellen

mti - 2021. 10. 16. 13:00:18 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Törökország a szíriai kurdok ellen

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában ismét határozott fellépést helyezett kilátásba a Törökország által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milíciával szemben, amely ellen az elmúlt években már hadműveleteket is indított az arab országban.

A török diplomácia vezetője egy sajtótájékoztatón felszólalva az Észak-Szíriában állomásozó török erők elleni, valamint a Szíriából Törökországba irányuló támadásokra emlékeztett.

    Legutóbb, vasárnap két török rendőr veszítette életét az észak-szíriai Azáz térségében egy rakétatámadásban, amelyet Süleyman Soylu török belügyminiszter állítása szerint az YPG hajtott végre Tell-Rifát felől.
    Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn az esetre reagálva kijelentette: "betelt a pohár".
    Cavusoglu szerdán pedig azt jelezte, hogy Törökország "megtesz minden szükségeset annak érdekében, hogy megtisztítsa a régiót a terroristáktól".
    A török tárcavezető egyúttal rámutatott: Ankara a korábbi szíriai hadműveleteivel kapcsolatban arról állapodott meg Washingtonnal és Moszkvával, hogy legalább 30 kilométerre visszaszorítják az YPG-t a török határtól.
    "Az ígéretek sajnos nem lettek betartva" - húzta alá a miniszter, hozzátéve, hogy emiatt a török biztonsági erőket érő támadásokért az Egyesült Államoknak és Oroszországnak is felelősség terheli.
    Az YPG megítélése Ankara és Washington között kifejezetten vita tárgyát képezi, mivel utóbbi pont a terrorizmus elleni harcban szoros szövetségesként tekint a kurd milíciára.
    Cavusoglu szerdán arra is kitért, hogy az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price kedden elítélte a NATO-szövetséges Törökország sújtó támadásokat, és részvétét nyilvánította a két török rendőr családjainak. "Na, és ki adja a fegyvereket ezeknek a terroristáknak, ki képzi ki őket? Te képzed ki, te fegyverzed fel. Aztán pedig mutatóban elítélő nyilatkozatot teszel" - fogalmazott a török külügyminiszter.


Fotó: t24.com.tr
Lap tetejére