RSS Feed

Churchill, Hitler és a többiek

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 10. 15. 17:00:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Churchill, Hitler és a többiek

Londonban egy évszázada lett gyarmatügyi miniszter Churchill. Hitler számára is fontos év volt 1921! Azon a nyáron választották meg a náci párt (NSDAP) vezetőjévé. A berlini Führer két tucat esztendei szereplése nyomán '45-ben romokban hevert Európa.

Korfun 1921 nyarán jött a világra az – e tavasszal utolsó útjára kísért - edinburghi herceg. Fülöphöz hasonlóan most fújhatott volna el száz gyertyát a tortáján sokunk kedvenc színművésze, Bárdy György is, aki nyolc esztendeje hunyt el Budapesten. A Temzénél egy évszázada lett gyarmatügyi miniszter W. Churchill. A Fekete-tengernél akkoriban Grúzia szovjet-orosz megszállása keltett feltűnést! Az Egyesült Államokban 1921 tavaszán tette le a hivatali esküt W. Wilson utódja. Centenáriumi körkép! 1921-ben startolt a Deutsche Luft-Lloyd, rendszeres postai légijáratot létesítve Hamburg, Magdeburg és Breslau között. Míg a fellegek felett zavartalan volt a forgalom, addig az első világháborút elvesztő Németországban vasutas sztrájk fenyegetett. A dolgozók januári, 55-70 százalékos béremelésével egy időre megoldódott a konfliktus. A felsősziléziai népszavazás azon a tavaszon meglepő eredményt hozott: a polgárok 60 százaléka a régió birodalmi hovatartozása mellett voksolt.

Adolf Hitler számára is fontos év volt 1921! Azon a nyáron választották meg a náci párt (NSDAP) vezetőjévé. A Führer két tucat esztendei szereplése nyomán 1945-ben romokban hevert Európa. Akkoriban lett gyarmatügyi miniszter Winston Churchill, míg Amerikában 1921 tavaszán tette le a hivatali esküt Woodrow Wilson utódja. Az USA 29. elnöke Warren G. Harding lett. Hazánkban többek közt az jelentett szenzációt anno, hogy IV. Károly kétszer is megpróbált visszatérni a Magyar Királyság trónjára. Sikertelenül. Horthy Miklós kormányzó kemény kézzel őrizte hatalmát! Az Osztrák-Magyar Monarchiában született majdani berlini diktátor bizonyára nem tapsikolt örömében, midőn 1921-ben arról értesült, hogy Sopron a Magyarországhoz való tartozás mellett döntött. De erről majd egy másik történelem órán lesz szó!

Fotó: -a-
Lap tetejére