RSS Feed

Németország: 600 millió euró az afgán lakosságnak

mti - 2021. 10. 12. 18:00:42 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Németország még az idén 600 millió euró támogatást biztosít Afganisztán lakosságának támogatására - jelentette be Angela Merkel kancellár kedden Berlinben.

Angela Merkel a világ vezető ipari államait, legnagyobb feltörekvő országait és az EU-t mint intézményt összefogó G20 csoport rendkívüli online csúcstalálkozója után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az ázsiai ország stabilitásának érdekében továbbra is tárgyalnak a tálib vezetéssel, ez azonban nem jelenti kormányuk nemzetközi elismerését.
    A tálibok nem teljesítették a nemzetközi közösség egy sor elvárását, például a kormány "inkluzív" - minden jelentős társadalmi csoportnak és a nőknek is képviseletet biztosító - jellegével kapcsolatban, így a szélsőséges iszlamista mozgalom kormányának elismerése "nincs napirenden".
    Ugyanakkor Afganisztán támogatását folytatni kell, mert a nemzetközi közösség nem engedheti meg, hogy a negyvenmilliós országban összeomoljon például a pénzügyi rendszer vagy az áramszolgáltatás.
    A G20 csoport nemcsak pénzügyi támogatást biztosít, hanem követeli a kabuli vezetéstől, hogy engedje dolgozni a humanitárius segítséget a lakosságnak eljuttató ENSZ-szervezeteket - húzta alá a német kancellár.
    A Húszak egyetértenek abban is, hogy a koronavírus-világjárvány elleni küzdelemben a lehető leggyorsabban el kell indítani az oltási kampányt Afganisztánban - tette hozzá.
    Angela Merkel arról is szólt, hogy a német kormány továbbra is igyekszik a kijuttatni mindazokat, akik a német hadsereggel (Bundeswehr) vagy más német szervezetekkel végzett munkájuk miatt veszélybe kerülhetnek, és ezért távozni kívánnak a tálibok uralma alá került országból.
    Az új német kormány megalakulása után a politikából visszavonuló kancellár arra a kérdésre, hogy a 2001-ben elindított afganisztáni nemzetközi műveletekben kezdettől nagy erőkkel részt vevő Németországnak mit kellett volna másként tennie, elmondta, hogy későbbre tervezték a kivonulást, és csak a körülmények kényszere miatt hozták előre.
    Kifejtette: a Bundeswehr és az összes többi német szereplő - segélyszervezetek, oktatással, gazdasági fejlesztéssel vagy éppen a nők jogainak erősítésével foglalkozó szervezetek sora - azzal számolt, hogy jóval tovább tart a munka, mert még nem sikerült kellőképpen stabilizálni az országot. Viszont az is világos volt, hogy Németország egyedül, partnerek nélkül nem maradhat, ezért amikor az Egyesült Államok elhatározta a kivonulást, nem volt más választás, mint a távozás.


Lap tetejére