RSS Feed

Elindult az 50. torna világbajnokságra a magyar csapat

M. A. - 2021. 10. 13. 8:00:20 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elindult az 50. torna világbajnokságra a magyar csapat

A Kovács Zsófia, Székely Zója, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett alkotta női és a Mészáros Krisztofer, Tomcsányi Benedek, Bátori Szabolcs, Dobrovitz Ádám, Vecsernyés Dávid összeállítású férfi tornászválogatott kedden utazott el Japánba, a jubileumi 50. világbajnokságra.

Az előzetes tervek szerint a magyar válogatott október 13-án érkezik meg Japánba, a vb-nek otthont biztosító Kitakyushu városába. A hivatalos program szerint a mieink október 14-én edzenek először 10:00 órától, majd másnap már a hölgyek pódiumedzésére kerül sor. A Kovács Zsófia, Székely Zója, Bácskay Csenge, Szilágyi Nikolett alkotta kvartett a 2. csoportba került, ami azt jelenti, hogy japán idő szerint 11:15-12:30 között mutatják be gyakorlataikat.

 

Draskóczy Imre tanítványai talajon kezdenek (talaj-ugrás-felemáskorlát-gerenda a teljes szersorrend). Ahogyan arról már tájékoztatást adtunk, az előzetes tervek szerint a Postás SE két sportolója, az  Eb-ezüstérmes Székely Zója és az ugráson Világkupaszéria-győztes Bácskay Csenge mind a négy szeren indul, az UTE tornásza, Szilágyi Nikolett talajon és gerendán, míg a DKSE kétszeres Európa-bajnoka, Kovács Zsófia csak felemáskorláton szerepel.

 

A program szerint október 16-án a női mezőny másik fele, valamint a férfiak egy része is bemutatkozik a pódiumedzésen. Érdekesség, hogy csakúgy, mint a hölgyek, a magyar férfiak is a 2. csoportba kerültek, így nyújtón kezdenek Vecsernyésék (nyújtó-talaj-lólengés-gyűrű-ugrás-korlát a szersorrend). Az uraknál, a GYAC csapattal Eb-bronzérmesei, Mészáros Krisztofer és Tomcsányi Benedek szerepelnek hat szeren. A BHSE szerspecialistája, az Eb-bronzérmes Vecsernyés Dávid nyújtón, míg a KSI két tornásza, a csapattal szintén Eb-3. helyezett Bátori Szabolcs és az elsőéves felnőtt, a junior csapattal Eb-ezüstérmes Dobrovitz Ádám között a helyszínen dönti el Kovács István szövetségi kapitány a végleges szerleosztást. Október 18-19-20. a selejtezők napjai, de csakúgy, mint a pódiumedzések esetében, a mieink az első két napon mutatják be gyakorlataikat, ezt követően az egyéni összetett döntők, majd a szerenkénti finálék következnek.

 

A lebonyolítás szempontjából fontos, hogy a világbajnokságon mind a férfiak, mind pedig a nők esetében nemzetenként egy szeren maximum három tornász mutatkozhat be. Az egyéni összetett fináléba a legjobb 24 sportoló kerülhet be, országonként maximum kettő. Ez az elv érvényesül a szerenkénti nyolcas döntőkben is. 

 

Altorjai Sándor csapatvezető tájékoztatása szerint a világbajnokságon - csakúgy, mint az olimpián - szigorú biztonsági intézkedéseket alkalmaznak a szervezők, az esetleges Covid-fertőzést megelőzendő. A negatív PCR-teszt elengedhetetlen már az indulás előtt, illetve a megérkezéskor is készül teszt, e mellett a maszkviselés és a távolságtartás is a rendezvény velejárója.Fotó: -a-
Lap tetejére