RSS Feed

Orbán: Egyiptom megerősödése egzisztenciális érdek

mti - 2021. 10. 12. 13:17:12 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Orbán Viktor a Várkert Bazárban a visegrádi országok és Egyiptom csúcstalálkozója után újságíróknak azt mondta, sokkal rosszabb a migrációs helyzet, mint 2015-ben volt. Ezzel a helyzettel az EU csak akkor tud megbirkózni, ha vannak külső szövetségesei, és Egyiptom az egyik leginkább kézenfekvő szövetséges - mondta.

    Rámutatott: ha Egyiptom nem tudja folytatni azt a politikát, amellyel megakadályozta a migráció feláramlását Egyiptom irányából, akkor "mindannyian nagyon nagy bajba kerülünk".
    Orbán Viktor azt javasolta az EU-nak, minél hamarabb hívja össze az unió-Egyiptom társulási tanács ülését, továbbá az EU fogadja el Egyiptomot stratégiai partnernek, valamint fogadja el Egyiptomnak a terrorizmus megfékezése érdekében javasolt lépéseit. Fogadjuk el sajátként az Egyiptom által terroristának minősített személyek, szervezetek listáját! - szorgalmazta a kormányfő.
    Kezdeményezte azon korlátozások feloldását, amelyek nem teszik lehetővé, hogy Egyiptom beszerezze a határvédelemhez szükséges eszközöket.

Lap tetejére