RSS Feed

Régi és új katasztrófák

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 10. 12. 9:25:13 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Régi és új katasztrófák

La Palma, a másfél budapestnyi méretű spanyol turista paradicsom lakóit, vendégeit vulkánkitörés tartja rettegésben az ősz beköszöntével. 215 éve Bonaparte Napóleon Berlint ostromló francia seregei keltettek döbbenetet, 115 esztendeje pedig a lángoló San Francisco fotói járták be a nemzetközi sajtót.

A Kanári-szigetcsoporthoz tartózó La Isla de San Miguel de La Palma meseszép, vad vulkánja már több ezer család otthonát, egzisztenciáját tette tönkre 2021 szeptemberében, októberében. A szakemberek szerint a lávaömlés akár hetekig is eltarthat. Miként a Spanyol Királyság szigetecskéjét az Atlanti-óceánban, úgy Nyugat-Németország számos régióját is természeti katasztrófa sújtotta a nyáron. A több, mint 300 emberéletet követelő tragédia beárnyékolta az őszi Bundestag választásokat is. Az áradások, viharok okozta károk eltűntetése akár 2023-ig is elhúzódhat.

Sokáig tartott anno 1906 után az USA-ban San Francisco újraépítése is. A mintegy negyedmillió polgárt hajléktalanná tevő tűzdrámát követően vált modern és biztonságosabb metropolisszá a kaliforniai város, melynek vízkészletei napjainkban kiapadóban vannak. S mi történt még 115 esztendeje – egy évtizeddel az osztrák-magyar-cseh uralkodó halála előtt? I. Ferenc József császár és király is hírt kapott arról, hogy Kielben bemutatták az első germán tengeralattjárót. A német U-Both flotta – miként a repülőgépek és a tankok – aztán fontos szereplői, pusztító eszközei lettek az 1914-ben kirobbant „nagy” világháborúnak. De már korábban is történtek szörnyűségek,. Például Délnyugat-Afrikában, ahol a német gyarmatosító seregek barbárságairól a nemzetközi sajtó is beszámolt. A 2021-ben megnyílt berlini Humboldt Forum szeptembertől látogatható néprajzi gyűjteménye ebből a korszakból is ízelítőt ad.


Fotó: -a-
Lap tetejére