RSS Feed

Paktumok és pofonok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 10. 12. 12:22:25 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Paktumok és pofonok

Nyáron volt nyolcvan esztendeje, hogy a hitleri seregek lerohanták a Szovjetuniót. Mint emlékezetes a közelmúltban nem fogadta tapsviharral Oroszországban a moziközönség a Sztálin halála című, brit-francia szatírát. A 68 éve elhunyt moszkvai vezérrel 1939-ben lepaktáló német Führer Mein Kampf-ja bezzeg jól fogy a könyvesboltokban.

Adolf Hitlernél 10 évvel volt idősebb a Kreml fura ura. Egy héttel azelőtt, hogy '39-ben a német fegyvereserők lerohanták a szomszédos Lengyelországot megnemtámadási szerződést kötött a náci birodalom a Szovjetunióval. Alig 22 hónappal később a Wehrmacht páncélosok megindultak Moszkva felé is. Emlékezetes, hogy a szovjet fővárosban 1939. augusztus 23-án írta alá Vjacseszlav M. Molotov és Joachim von Ribbentrop azt az egyezményt, mely Hitler-Sztálin-paktumként vonult be a históriás könyvekbe. A két külügyminiszter aligha sejtette, hogy a szerződés mennyi ideig köti majd meg a berlini és a moszkvai diktátorok kezét. Ma már tudjuk, hogy 22 hónappal azt követően, hogy megszáradt a (titkos záradékot is tartalmazó) dokumentumon a tinta, a náci seregek lerohanták a Szovjetuniót.
Az 1941. június 22-i események egyik szemtanúja, Sz. Sz. Birjuzov parancsnok bő félévszázada (magyarul is) megjelent kötetében („A vörös nyíl a Krímre mutat”) így idézte fel a drámai vasárnap történetét: „... senki sem gyanította, hogy a szomszédos katonai körzetben a szovjet csapatok már jó néhány órája véres harcokat vívnak a hitleri seregekkel. Csak délben olvasták fel a rádióban a kormány közleményét, mely szerint a fasiszta Németország hitszegőn megtámadta a Szovjetuniót. A hír úgy ért bennünket, mint derült égből a villámcsapás.” A véres háború a Harmadik Birodalom összeomlásával végződött. Az 1945 áprilisában öngyilkosságba menekült Hitler röviddel korábban ünnepelte 56. születésnapját. Joszif Visszarionovics Sztálin túléte a Führert. A Kreml főkommunistáját 1953 tavaszán kísérték utolsó útjára.


Fotó: -a-
Lap tetejére