RSS Feed

Egyre sötétedik a Föld a klímaváltozás miatt

liner.hu - 2021. 10. 09. 17:07:58 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Egyre sötétedik a Föld a klímaváltozás miatt

A kutatás eredményei nagyon aggasztóak, hiszen számos tudós éppen az ellenkezőjében bízott annak, ami történik.

Egy új tanulmány szerint a felmelegedő óceánok miatt kevesebb fényes felhő keletkezik, mely visszaverné a napfényt a világűrbe, ezzel pedig még több energia kerül a Föld klímarendszerébe.

A kutatók több évtizedes, a Föld fényére – vagyis a Föld által visszavert fényre – vonatkozó adatokat, valamint műholdas méréseket használtak, hogy megállapítsák, az elmúlt két évtizedben jelentősen csökkent a Föld fényvisszaverő képessége, azaz az albedó. 

Az American Geophysical Union, vagyis az Amerikai Geofizikai Társaság (AGU) Geophysical Research Letters című folyóiratában megjelent tanulmány szerint a Föld négyzetméterenként körülbelül fél wattal kevesebb fényt ver vissza, mint 20 évvel ezelőtt, és a legnagyobb változás az elmúlt három évben következett be – számolt be a SciTech Daily.

Ezek az adatok a Föld fényvisszaverő képességének 0,5 százalékos csökkenését jelentik. A Föld a napfény mintegy 30 százalékát tükrözi vissza – írja a lap. 

“Az albedó esése nagy meglepetés volt számunkra, amikor az elmúlt három év adatait elemeztük 17 év közel változatlan adatai után” – mondta el Philip Goode, a New Jersey -i Technológiai Intézet kutatója és a tanulmány vezető szerzője. Goode a dél-kaliforniai Big Bear Solar Observatory által, 1998 és 2017 között gyűjtött adatokra hivatkozott.

Két dolog befolyásolja a Földet elérő nettó napfényt: a Nap fényessége és a bolygó fényvisszaverő képessége. A kutatók által észlelt változások a Föld albedójában nem korreláltak a Nap fényességének időszakos változásával, ami azt jelenti, hogy a Föld tükrözőképességében bekövetkező változások oka a Földön keresendő. 

A NASA Clouds and the Earth’s Radiant Energy System (CERES) projektjének részeként végzett műholdas mérések szerint az elmúlt években csökkent a fényes, fényvisszaverő, alacsonyan fekvő felhők száma a Csendes-óceán keleti részén.

Ez ugyanaz a terület Észak- és Dél-Amerika nyugati partjainál, ahol a tenger felszíni hőmérsékletének emelkedését is feljegyezték a Csendes-óceáni Oszcillációnak nevezett éghajlati állapot változása miatt, mely valószínűleg összefüggésben van az egész bolygót érintő éghajlatváltozással. 

A Föld elsötétedése abból is látszik, hogy mennyivel több napenergiát fog fel a Föld klímarendszere. Ha ez a jelentős napenergia már a Föld légkörében és óceánjaiban is jelen van, az hozzájárulhat a globális felmelegedéshez.

Edward Schwieterman, a Riverside-i Kaliforniai Egyetem kutatója elmondta, hogy az eredményeket “nagyon aggasztónak” találja. Számos tudós abban bízott, hogy a melegebb Föld több felhőhöz és magasabb albedóhoz vezethet, amely hozzájárulhat a felmelegedés mérséklődéséhez és a klímarendszer kiegyensúlyozódásához – fogalmazott Schwieterman, hangsúlyozva, hogy az új tanulmány szerint ennek éppen az ellenkezője igaz.

Fotó: Unsplash/ ActionVance
Lap tetejére