RSS Feed

A Hanza-metropolisz hírességei

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 10. 06. 17:10:36 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A Hanza-metropolisz hírességei

Németország második legnépesebb települése már a középkorban is lüktető életű kereskedelmi, pénzügyi központ volt. Azt talán nem mindenki tudja, hogy Hamburg 1945 után két kormányfőt is adott az NSZK-nak. A fiatalabbik 2021 végén elköszön a kancellári hivataltól.

Hamburg komoly múltra tekinthet vissza. Mai jólétét a középkori hajózás alapozta meg. A metropolisz az Elba folyón csatlakozik a 110 kilométerre fekvő Északi-tengerhez, s kikötője 2021 nyarán a harmadik legforgalmasabb Európában. A város már századokkal ezelőtt a német nyelvterület egyik kulturális központja volt. A vagyonos kereskedők, üzletemberek, hajótulajdonosok szerettek szórakozni és szántak pénzt a múzsákra is. Így a 16. században megnyitott tőzsde közelében hamarosan operaház, majd nemzeti színház épült. A hosszú históriája során számos tűzkatasztrófát és árvizet elszenvedett világváros utolsó nagy szerencsétlenségében, az 1962-es áradásban, több száz lakosa vesztette életét. 

A későbbi bonni kormányfő, Helmut Schmidt (1918-2015) annak idején szülővárosa első embereként sokat tett azért, hogy lendületesen haladjanak a mentési munkálatok, majd a károk helyreállítása. A második világháború utáni kancellárok közül egyébként Schmidten kívül a jelenlegi kormányfő, Angela Merkel is Hamburgban jött a világra. Majd gyermekkorát és felnőtt élete egy részét a hajdani NDK-ban töltötte. A Hanza-városban idén is gyakori vendég a politikusnő. Az EU legnépesebb államának irányítóját is izgatja, hogy milyen irányban fejlődik, változik a lüktető életű kikötőváros, melynek turizmusa napjainkban - túl a koronajárvány okozta krízisen - ismét komoly bevételi forrást jelent.

Fotó: -a-
Lap tetejére