RSS Feed

Budapest, Berlin, Washington

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 10. 07. 12:09:53 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

  Budapest, Berlin, Washington

Neumann János friss diplomával a zsebében került külföldre. Berlinben és Göttingenben kapott munkát. Ez utóbbi település az európai matematika legrangosabb tudományos központjának számított a múlt század húszas éveiben. A magyar szakembert akkoriban főleg a kvantummechanika izgatta.

A matematika és számítástechnika zseniális magyar úttörője Neumann János (John von Neumann) már halálos betegen kapta meg személyesen Dwight D. Eisenhower republikánus amerikai elnöktől a Szabadság Érmet 1957-ben. Röviddel később, alig 53 esztendősen Washingtonban hunyt el a 20. század legjobb koponyái között emlegetett férfi. Előzmények: Neumann friss diplomával a zsebében került Németországba. Ott a fővárosban és Göttingenben dolgozott tanárként. Ez utóbbi település az európai matematika legrangosabb tudományos központjának számított a múlt század első harmadában. Neumannt akkoriban főleg a kvantummechanika izgatta: kémiai és matematikai érdeklődése ragyogó fizikusi erényekkel párosult.

A barna pestis térnyerésével, Adolf Hitler kancellári kinevezésével a 30-as évek elején tömegesen fordítottak hátat a Harmadik Birodalomnak, sőt az öreg kontinensnek is a nemzetközi karrierjük elején járó kutatók, s más értelmiségiek.  A második világháború kirobbanása, majd az USA hadbalépése mind sürgetőbbé tette, hogy a szövetségesek olyan korszerű harci eszközhöz jussanak, mely erőfölényt garantál majd a hitleri Németország és csatlósaikkal szemben. Megszületett az atombomba. De Neumann és három magyar tudós társa, Teller Ede, Szilárd Leó és Wigner Jenő az atomenergia békés felhasználásáért is sokat dolgoztak a vérzivataros időkben. Az amerikaiak által 1944-ben megalkotott, gigantikus méretű és igen kezdetleges számítógépet Neumann János „varázsolta át” új metódusú és nagy hatékonyságú komputerré. A napjainkban használatos, világszerte elterjedt – immáron hordozható – számítógépek működési elve is Neumann kutatási tevékenységéhez kötődik.


Fotó: -a-
Lap tetejére