RSS Feed

Október első hete a Nemzetközi Plazmaadó Hét

Mészáros Ilona - 2021. 10. 04. 13:09:22 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Október első hete a Nemzetközi Plazmaadó Hét

A Nemzetközi Plazmaadó Héten világszerte a plazmaadás fontosságára hívják fel a figyelmet, és azokat a segítőkész embereket ünneplik, aki plazmát adnak, hogy abból életmentő gyógyszerek készüljenek. Ezen a héten többet hallhatunk arról is, hogy milyen készítmények forrását jelenti a vérplazma, és milyen betegségek gyógyítására alkalmasak ezek a gyógyszerek.

 Az október 4. és 8. között zajló Nemzetközi Plazmaadó Hét célja, hogy minél többen kedvet kapjanak a plazmaadáshoz.

Vérplazmát nem lehet mesterséges úton előállítani, pedig csak Magyarországon több ezer embernek van szüksége életmentő vérplazma-alapú gyógyszerekre. "Számos veleszületett és szerzett betegségben szenvedő beteget kezelnek vérplazmával, akiknek folyamatos kezelésre van szükségük a túlélésük és életminőségük biztosításához. Ide tartoznak a hemofíliás, primer immunhiányos, súlyos égési sérülésekben, hepatitis B-ben szenvedő betegek. Ezen kívül plazma szükséges például a műtétek során használt fibrinragasztó és a tetanusz elleni vakcina előállításához. Bárki kerülhet élete során olyan helyzetbe, hogy életmentő plazmára lesz szüksége. " – mondta el Dr. Nyerges Judit, a BioLife Plazma Hungary Kft. és Sanaplasma Kft. ügyvezetője.

Az elmúlt években Európa-szerte csökkent a vérplazmaadásra hajlandó emberek száma, pedig Európában 300 000 beteg élete függ vérplazmából származó gyógyszerektől. Minden évben egyre több plazmaadásra van szükség a vérplazmából származó gyógyszerek iránti növekvő igény miatt. Az európai plazmaszükséglet 30%-át az Egyesült Államokban gyűjtött import vérplazmából kell, hogy pótolják.

Ezért fontos, hogy rendszeresen felhívjuk a figyelmet, mekkora a jelentősége, hogy az emberek vérplazmát adjanak. A vérplazmaadás a véradáshoz nagyon hasonló folyamat. "Megfelelő folyadékbevitel és táplálkozás mellett a szervezet 72 órán belül képes pótolni a levett vérplazmát" - magyarázza Dr. Nyerges Judit. 

A BioLife Plazma Hungary és Sanaplasma által tavaly, közel 2000 plazmadonor körében végzett átfogó felmérés szerint a legtöbb donor tisztában van a vérplazma fontosságával. Elsősorban azért mennek vérplazmát adni, mert így segíthetnek a rászorulókon. A donorok 86 százaléka egyetértett azzal, hogy a plazmaadás nem sok időt vesz igénybe, és 77%-uk számára megnyugtató, ha biztos lehet abban, hogy a vérplazma jó helyre kerül, például, ha a cég maga is gyárt gyógyszereket, és a hazai piacon forgalomban vannak a készítményei. 

A BioLife Plazma Hungary és Sanaplasma anyavállalata, a Takeda az európai plazmaközpontokban gyűjtött vérplazmát a vállalat világszínvonalú európai gyáraiban dolgozza fel életmentő terápiás készítményekké, és feldolgozott formában juttatja vissza az egyes országokba, például Magyarországra is. Az előállított vérplazma-alapú terápiák és több, a hemofília kezelésében alkalmazott gyógyszer is társadalombiztosítási támogatással érhető el magyar betegek számára.

A BioLife Plazma Hungary és Sanaplasma
A BioLife Plazma Hungary és a Sanaplasma jelenleg 10 plazmaközpontot működtet Magyarországon,  Vascular Plazma és Sanaplasma név alatt, amelyek fontos szereplők az életmentő vérplazma-terápiákban alkalmazott, kiváló minőségű plazma gyűjtésében. A két cég a BioLife márkához tartozik, amely iparági vezető szerepet tölt be kiváló minőségű plazma gyűjtésében, amelyet életmentő vérplazma-terápiákban használnak fel. Web: www.teddmegmost.hu

A BioLife több mint 200 korszerű plazma-gyűjtő központtal rendelkezik az Egyesült Államokban és Európában, amelyek magas színvonalú szolgáltatást és a legmagasabb szintű biztonságot nyújtják a donorok, valamint az életmentő plazma-terápiában részesülő betegek számára.  A BioLife a Japánban bejegyzett székhelyű Takeda vállalat része, amely egy globális, értékalapú, K + F-fókuszú, gyógyszeripari szereplő, amely más, speciális gyógyszerek mellett plazma eredetű terápiákat gyárt és szállít. A Takeda, több mint 75 év tapasztalattal rendelkezik az emberi vérplazma alapú terápiák területén. A vállalatcsoport jelenleg 22 plazma alapú készítményt jegyez, melyeket elsősorban a vérzékenység, továbbá az immunhiányos állapotok kezelése során alkalmaznak. 
Web: www.biolifeplasma.com   www.takeda.com


Fotó: penzcentrum.hu
Lap tetejére