RSS Feed

Kanada: ismeretlen típusok

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 10. 05. 17:03:52 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kanada: ismeretlen típusok

Az észak-amerikai demokratikus monarchiában seregnyi olyan autó modell rója az utakat, melyek Európában ritkaságnak számítanak. Kanadának – melynek államfője a férjét gyászoló 95 esztendős II. Erzsébet királynő – már csak történelmi okokból is komoly járműipara van.

A brit „rokonoknak” hála, no meg az autógyártás hajdani fellegvárának, az USA-nak a földrajzi közelsége sok mindent megmagyaráz. S akkor még ott van az a tény, hogy a hazánknál több, mint százszor nagyobb területű Kanadában hatalmas távolságok vannak. A polgárok egy része belföldi gyártású Hondákkal, mások Toyotákkal suhannak. De a „General Motors of Canada Ltd.” üzemeiben korábban Chevrolet Camaro típusokat is összeszereltek. Az Impala, az Equinox, a Cadillac XTS és a szintén Oshawaban készülő Buick Regal modellekből csak kevés hajózott át Európába.

Az öreg kontinensen 2021 őszén is igen ritkák a kanadai gyártású Chryslerek is. A Town & Contry, a Lancia Voyager, a Dodge Grand Caravan, a Ram Cargo Van elnevezések is arról árulkodnak, hogy az észak-amerikai nép gyakorta kempingezik/költözködik és szívesen gurul kedvenc négykerekűjével a természet lágy ölére. Még, ha ettől a környezetvédők frászt is kapnak! Jó hír viszont, hogy mind több a hibrid és elektromos gépkocsi II. Erzséber festői „birodalmában”.

Fotó: -a-
Lap tetejére