RSS Feed

Elszállt egy hajó a szélben

Dalia László - 2021. 10. 01. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Elszállt egy hajó a szélben

Amikor még nem szállt el a hajó a szélben, a Dunán volt egy sétahajó és azon a Kex játszott. És azok a kevesek, akik ott ülhettek nyugágyakon, fű nélkül is lebeghettek. Ahogy Szabó Ildikó filmrendező utóbb mondja, balra volt a szocializmus, jobbra is a szocializmus, de középen ott voltak ők. Baksa Soós János mindenkit elvarázsolt. Baksa most halt meg.

Ma már abban sem vagyok biztos, hogy egyáltalán ott voltam a Pécsi nemzeti Színházban, amikor az Illés előzenekara a Kex volt. Megátalkodott Illés rajongó voltam, amit mit sem változott az évek alatt, s miután rockról írtam az első cikkeimet a Magyar ifjúságba, csúnyán lehúztam az első Fonográf albumot, pedig nem volt az olyan rossz, csak az Illés után éreztem mélyütésnek. Ám az a pécsi koncert volt az egyetlen, amikor a Kex, vagyis Baksa Soós a földre vitt, elringatott, mintha a tengeren hajóztunk volna. Aztán soha többé nem láttam Baksát, csak olvastam róla és hallgattam a Kex dalokat, Hobo rajongását, a Szép lányok ne sírjatok című filmet, ahol Mészáros Márta jóvoltából többször feltűnik a színen. Egyébként azon az Illés turnén, amelynek 60-70 állomása volt, országszerte megismerték a Kexet és a zenekar végre rendes gázsit kapott, immár nem kellett hangszereket bérelni, megvehették maguknak.

Cseh Tamás mesélte, hogy mielőtt Baksa elhagyta az országot, felment hozzá és odaajándékozta a gitárját. Ám már korábban is járt az albérletében, mert kíváncsi volt, milyen dalokat írnak Bereményivel. Hallgatta és elkezdett táncolni, énekelni. Tamás először azt hitte, kigúnyolja, de aztán rájött, hogy színdarabot formált a dalokból. Ja, mondta is Baksa utóbb, hogy azért vették fel két német művészeti főiskolára, mert meglátták benne a gyerekművészt. És azért érthetetlen, hogy miért figyelték meg, miért jelentettek róla, hiszen ő csak játszott  színpadon, mindenből poént rögtönzött, még a telefonkönyvet is kiforgatta. Nem véletlenül járt Kex koncertre Hofi, Sándor Gyuri, Farkasházy Tivadar, Hobo.

Amikor Baksa Soós és a családja elköltözött Németországba, kihalt  a Kex-villa , hiszen a csapata éppen Baksáék lepke utcai családi házában próbált, s néha hetekig buliztak. Ahogy Kisfaludy András mesélte nekem, Baksa egyszer mondta neki, hogy kiköltözhetne az egész zenekar, hiszen a szülei elintézték volna. Ám a  többiek nem akartak elmenni. Kisfaludy egyébként filmes lett, forgatott egy mozit a Kexről is.

Fotó: -a-
Lap tetejére