RSS Feed

Az elefánt és az egér

Regös István - 2021. 09. 25. 8:00:00 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Az elefánt és az egér

Egyszer volt, hol nem volt, túl az Óperenciás tengeren. Ajjaj, elrontottam a kezdést! Ez a mese, felnőtteknek szól, úgyhogy kezdjük elölről. A négyévenkénti választásra készül az erdő, a pusztaság, a préri, szóval, a teljes állatvilág. Történt egyszer, hogy már sokan úgy gondolták, lehetetlen megtörni a rókák despotizmusát, elnyomását, mert beletörődtek abba, hogy túl okosak, tudják, hogy kell választásokat nyerni, tudják, hogy kell erősíteni saját propagandájukat, fényesíteni a tetteiket.

A rókák az állatvilág tömegét kisebbségnek állították be és a kisebbség mindenbe beletörődött. Beletörődött, mert az oroszlán és a többi ragadozó minden választáskor megkapta az őt illető  fél őzet, az őzek ezt négyévenként zokszó nélkül tűrték.

Szavaz az állatvilág

Folytatódik a meggyőzés, házról-házra jár, szervezi a támogatókat a rókák kampánycsapata. Az elefánt három és fél tonnájával a sűrű erdőben lakott, kijelöltek neki egy lombos területet, így nem volt semmi gondja az étkezéssel, csak az élete keseredett meg. Nem azért, mert a hely kicsi volt, hanem mert betelepítettek mellé egy egércsaládot. Négy év alatt számos egér született és így az elefánt addigi lakóhelyén, ők lettek többen. De ez még elmenne, ha az egérklán nem lett volna egyre szemtelenebb, tűhegyes fogaikkal a lágyrészekbe bele-belemartak és az elefántnak nem volt nyugta. A legnagyobb egér  tizenöt deka volt, már majdnem patkány méretű. És elszaporodtak a nagyméretű szemtelen egerek. Ahogy a szavazás közeledett, egyre elkeseredettebb lett az elefánt. 


Az elefánt problémája

Az elefánt elment sétálni. Találkozott a farkassal. Az elefánt elmondta, hogy ő a kisebbség a sok egérhez képest, és a kisebbségnek meg kell hajolni a többség előtt. A farkas, miközben le-föl sétált, mesélni kezdett az elefántnak. Amikor mi erre a területre költöztünk, csak harcok árán tudtuk megszerezni a vadászterületünket. Az oroszlánok, tigrisek, pumák mind észrevették, hogy a mi falkánk lényegesen nagyobb és erősebb, mint egy oroszláné. Ezt látta be az oroszlánok vezére és a többi ragadozó, akik eddig rókaszavazók voltak. Nagy tévedésben vagy, a helyedben hazamennék, és mikor megjelenik a nagy egér, egyetlen csapással bebizonyítod a te hatalmas erődet. Meglátod, rádöbben majd, hogy „innen el kell pucolni, mert elvesztettük a többséget”. 


A többség diadala

Az elefánt trombitált egy nagyot és azt mondta mindenkinek, akik bedőltek a rókák fondorlatainak, hogy coki, állj, igenis nem az egerek és rókák a többség, hanem mi, az elefántok, az őzek és még a többiek. A szavazás napján kiderült, hogy bizony a három és fél tonnás elefánt joggal lett első a voksoláskor. Meghallgatta a többi állat panaszát a rókák ellen és megígérte, hogy nem úgy fog kormányozni, mint eddig, igenis, a többség legyen a többség, ahova minden állat tartozik. Az elefánt azóta is hálás a farkasnak. 


Fotó: Németh András Péter
Lap tetejére