RSS Feed

A tyúkszaros magyar közélet

Bajnóczy Bella - 2021. 09. 24. 8:00:35 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

A tyúkszaros magyar közélet

is terítékre került az idei, Életjel címmel meghirdetett 21. ARC-közérzeti plakátkiállításon, miként az egyik pályamű felhívta a figyelmet arra, hogy vannak más problémák is a világon, mint ez. De hát mi itt vagyunk hon, ez a mi világunk, ez a közélet. Amelynek jelképeként például szivárványszínekben pompázó csatornákon mászik lefelé egy szakáll-és hátizsákkontúros alak, ahol a Parlamentre orosz hagymakupolát és kínai háztetőt képzelnek, és ahol az a közmondás járja, hogy Egyszer volt Fudan kutyavásár!

Az idei ARC-ul csapás szervezői ezúttal is felelősségteljes és felszabadító képkészítésre hívták azokat, akik nem adják fel a küzdelmet a kultúráért,  környezetért, az emberiességért és a közös együttlétért. A következő hívószókkal kérték a szabad gondolkodásra és zseniális vizuális ötletekre kész plakátműveseket:

mibe kapaszkodnak, amikor megfordult körülöttük a világ: Vakcinákba? Távolságtartásba? Lélegeztetőgépekbe? Most az ökológiai összeomlás, a társadalmi egyenlőtlenség, a pandémia voltak a legfontosabb hívószavak.  Az újbudai Bikás parkban nyolcvankét plakátot terítettek, melyeken alkotóik újra szembesítettek bennünket mindazzal, ami körülvesz bennünket. Az emojis unióskék gigaposzterek persze hiányoztak, de nélkülük is bőven volt min röhögni, elkeseredni, sajnálkozni.

 Az ARC-plakátokról mint már húszszor, huszonegyedszer is elmondható, leírható, hogy kalligrafált lakmuszpapírok arról, hogyan élünk, mit gondolunk arról, hogy miről mit akarnak gondoltatni velünk a narancsprés alá kényszerítve. Ez a mostani plakátkiállítás is sziget a szárazföldön, rendhagyó és hiteles, kegyetlen és képes hangulatjelentés az utca művészetének segítségével. Itt van például a kettős honfoglalás legújabbkori magyar leleménye a Feszty-körkép után szabadon: az aktuális fejedelem Pegazuson ülve tekint szét a majdani birodalmon, ahol egy másik plakát tanúsága szerint vonalas irkán legalább ötvenszer leírandó az ominózus, trendi és gyermekvédelmi mondat: Nem vagyok buzi, Nem vagyok buzi, Nem vagyok buzi stb.

Itt látható a Disney-filmstúdió magyarított logója, ám Csipkerózsika kastélya helyett a magyar Parlament épületével, Mesegyár felirattal. S a hungarikum magyar puli, szájában az egyetemexportáló nagyhatalom zászlajával az Egyszer volt Fudan kutyavásár szlogen társaságában. S nosztalgiázhatunk a TV-macival, akinek televízióján a nyunyókás hölgy arca látható, amint Esti mesét mond. Ő egyébként más miatt is parázhat, hiszen egy Andy Warhol-parafrázisos plakáton is megjelenik: a híres, különböző színekben játszó Marilyn Monroe-portrék helyett az övé szerepel. De kapunk plakátot a Legfőbb Ügyességről és arról a televíziós műsorújságról is, amelyen egyik oldalán ott a bekeretezett, főműsoridős program: Barátok közt –Záróepizód. S persze,a komment: Semmi nem tart örökké!

 Újfent sajátos Nemzeti Plakátkonzultáció zajlik Újbudán, csemegés belpolitikai esemény, amilyen tavaly és azelőtt is volt.  Írják, mondják, a plakátokat végignézve kevés a nagy durranás, kevés az átható plakátmű, jellemzőbb a rezignált, rosszkedvű, kiábrándító hangulat. Igaz. De hát nem ugyanilyen országban élünk?

 

 

 

 


Fotó: -a-
Lap tetejére