RSS Feed

Kancellárok – Bonn, Berlin

Mogyorósi Géza - 2021. 09. 22. 8:00:14 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Kancellárok – Bonn, Berlin

Németországban 2021. szeptember 26-án tartják a következő Bundestag választást. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) korábbi vezetője, Angela Merkel pártja ma csak a második a legnépszerűbb politikai tömörülés a szocdemek (SPD) mögött. A kancellárnő nem indul az őszi urnacsatán. A 67 esztendős asszony már korábban bejelentette, hogy a konzervatívok színeiben más jelöltet állítanak.

A Hamburgban született, s az NDK-ban felnevelkedett jelenlegi német kormányfő, Angela Merkel az ezredfordulón vette át a Kereszténydemokrata Unió (CDU) irányítását – 2018 végéig. A Kancellári Hivatal (Kanzleramt) élén is első ízben állhatott nő az Európai Unió gazdaságilag legerősebb, legnépesebb tagországában. A fizikus végzettségű Merkel asszony előtt Bonnban, illetve Berlinben csupa férfi irányította az NSZK-t.  A politikusokban közös, hogy mindegyikük derék hazafi. Igazi demokraták, akik rengeteget tettek, s tesznek azért, hogy a nagy álom, a békés Európában egységes Németország létrejöhessen, fejlődhessen. A 2021 szeptemberi, következő szövetségi parlamenti voksviadal előtt lássuk kik (voltak) ők!? 

Az "Öreg"-nek becézett "államalapító" Konrad Adenauer (1876-1967) az első a sorban, akit 14 esztendő után gazdasági minisztere, az "Optimista" Ludwig Erhard (1897-1977) követett. A harmadik bonni kormányfő - a kárász életű, legelső nagykoalíció élén – a náci múltú, "Türelmes" Kurt Georg Kiesinger (1904-1988) volt. Húszesztendőnyi kereszténydemokrata (CDU) kancellárságot követően, 1969-ben választottak legelőször szociáldemokrata (SPD) "Bundeskanzler"-t az NSZK-ban - a korábbi nyugat-berlini kormányzó főpolgármester, majd szövetségi külügyminiszter, a "Látnok" Willy Brandt (1913-1992) személyében. Őt követte 1974-ben párttársa, a bel- és külpolitika vadvizein egyaránt kitűnően hajózó "Révész", Helmut Schmidt (1918-2015). A szociáldemokrata-liberális korszak végére pontot tevő „rajnai úthenger”, a 20. században rekordideig, 16 évig bonni kancellár, az "Újraegyesítő" Helmut Kohl (1930-2017) sem él már. Tőle '98-ban vette át Németország kormányrúdját az "Elegáns" Gerhard Schröder (1944 -) első ízben alakítva szociáldemokrata-zöld kabinetet az NSZK-ban. 2005 őszén az előrehozott parlamenti választásokon a konzervatívok arattak szerény diadalt: CDU/CSU-SPD nagykoalíció alakult, s az Európai Unió legnépesebb, immáron 83 millió lakosú államát először irányíthatja egy asszony a "Megfontolt" - oroszul és angolul egyaránt kiválóan beszélő - Angela Merkel személyében. Legközelebb szeptember utolsó vasárnapján lesz szövetségi voksviadal az öreg kontinens szívében. Az egész világ érdeklődéssel várja, én is, hogy ki lesz a berlini kancellárnő utódja! Bevallom, hogy ezekben a hetekben még nem merném megjósolni a választások tuti győztesét!                      Fotó: -a-
Lap tetejére