RSS Feed

Reinhardt sztárjai – Dietrich és Bulla

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 09. 15. 9:12:50 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Reinhardt sztárjai – Dietrich és Bulla

Bécsbe és Berlinbe is eljutott a több nyelven beszélő selmecbányai - mai Szlovákia - ifjú balerina. Ne kerteljünk, csodagyerekként adták kézről kézre a Horthy-korszak hajnalán az öreg kontinenst Munczi Bulla művésznéven meghódító csinos leányzót.

A 108 esztendeje született Kossuth-díjas Bulla Elma, érdemes és kiváló művész már kamasz korában feltünt tehetségével. Egy olasz balettmester külföldi turnéra vitte. 1923 és 1925 között Munczi Bulla művésznéven járta be Európát. Bécsbe és Berlinbe is eljutott a több nyelven beszélő selmecbányai balerina. Ne kerteljünk, csodagyerekként adták kézről kézre a Horthy-korszak hajnalán a csinos leányzót. (A 78 éve elhunyt) Max Reinhardt is tehetségesnek tartotta a magyar dámát. Az osztrák zsidó családban született színházi szakember a szárnyai alá vette a tinédzsert.
Erről a második világháború után a kitünő humorú, 1980-ig élt sztár úgy fogalmazott: „Magam sem tudom, hogy olyan jól beszéltem, vagy olyan rosszul táncoltam, amikor meglátott, de rábeszélt, hogy adjam fel a balettálmokat és legyek színész.” 1928-tól 1934-ig Reinhardt társulatának egyik vezető művészeként - német nyelven - játszott Berlinben, Münchenben, illetve Bécsben. Ekkor már hírnévre tesz szert. Úgy jelenik meg az újságokban, mint "Reinhardt friss felfedezettje". (A profi mester nem mellesleg, a 20-as években Marlene Dietrich karrirejét szintén támogatta - a díva Hollywoodot is meghódította!)


Fotó: -a-
Lap tetejére