RSS Feed

A gróf halálos ítélete

Mogyorósi Géza (Berlin) - 2021. 09. 15. 12:29:48 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

 A gróf halálos ítélete

Európában 2021-ben sem telik el majd nap anélkül, hogy valamelyik tévécsatorna ne foglalkozna az 1939-ben kitört második világháborúval. Az apropót többek közt a lengyelek, franciák, szovjetek lerohanása, a berlini diktátor elleni - 77 esztendővel ezelőtti - merénylet adja. S az a tény, hogy '45 szeptemberében Ázsiában is elcsitultak a fegyverek.

Emlékezetes, hogy a véráztatta öreg kontinensen szűk tíz hónappal az európai és amerikai fegyverek elnémulása előtt, 1944. július 20-án német tisztek egy csoportja megkísérelte likvidálni Adolf Hitlert (1889-1945). A remegő kezű Führer kisebb sérülésekkel megúszta a robbantásos merényletet. Négy egyenruhás meghalt. További kilenc személy súlyos, többen könnyű sebesüléseket szenvedtek a kelet-poroszországi detonációban. Az 56 esztendeje elhunyt Sir Winston Churchill, korábbi brit miniszterelnök már 1946-ban megemlékezett a kudarcba fulladt Walküre hadműveletről. Claus Schenk Graf von Stauffenberget és kivégzett társait a „legnemesebbek és legnagyobbak" közé sorolva a nemzetek históriájában.

Ugyancsak aktuálisak maradtak a 2017-ben eltávozott, egykori bonni kormányfő bő negyedszázaddal ezelőtti szavai. Helmut Kohl (CDU) szövetségi kancellár az Adolf Hitler elleni merénylet 50. évfordulója alkalmából Berlinben megrendezett központi megemlékezésen kijelentette: „Aki ma Németországban megvédi a demokratikus szabadságot, nem kerülhet holnap olyan helyzetbe, hogy ellenállóvá kelljen válnia:” Kohl anno méltatta gróf Stauffenberg és tiszttársai bátorságát. Ők '44-ben életükkel fizettek a náci gépezet irányítója elleni – sikertelen – akciójukért. A kivégzettek családtagjainak jelenlétében az NSZK hajdani kormányfője maroknyinak, de annál elszántabbnak nevezte a Führerrel szembefordulók csoportját. Hasonlóan foglalt állást akkoriban Rudolf Scharping szocdem (SPD) elnök is a Die Woche hasábjain. A szemtanúk, kortársak, ha egyre kevesebben is, de még közöttünk élnek. Sajnos az ordas, embertelen, gyűlölködő eszmék is!

Fotó: -a-
Lap tetejére