RSS Feed

Afterparty után afterparty

Tamás Dorka - 2021. 09. 14. 8:00:56 Nagyobb szöveg Kisebb szöveg Cikk küldése e-mailben Nyomtatóbarát változat

Afterparty után  afterparty

Egy hét múlva, 2021. szeptember 22-én és 23-án este 8 órakor a Trafóban lesz látható a Tünet Együttes új bemutatója, az Afterparty - egy fiktív törzs fiktív rituáléja.

 A létezés eufóriája című filmmel világszerte ismertté vált Szabó Réka rendezésében a mozgásszínházként és zeneműként egyaránt értelmezhető előadás egy, a művészeti határokat feszegető kutatás végeredménye, melyben a hang és a mozdulat szerves együttműködését, egyszerre keletkezését vizsgálta a rendező és a táncosok, Dányi Viktória, Kelemen Patrik, Oláh Balázs, Szabó Veronika és Szász Dániel. A 22-i előadás után DJ Papával lesz After-Afterparty, 23-án pedig Pándi Balázs beszélget majd a táncosokkal, Szabó Rékával és az ismert jazzénekesnővel, Harcsa Veronikával, aki zenei trénerként és alkotótársként részt vett az előadás megszületésében. 

Karanténközösséget vállalva, a Tünet Együttes kísérleti évadjának alkalmából készült az Afterparty című előadás. A csapat teret adott mindenki kíváncsiságának, kreativitásának. Az emberi hang és mozdulat kapcsolatát kutatták, hogy felfedezzék, meddig tágítható az a határ, amit még zeneként tudunk befogadni, hogy létrehozható-e olyan mű, amely táncelőadásként és zeneműként is értelmezhető. Gondolhatjuk-e, hogy teljes figyelmünk, a másik meghallgatása, árnyalt hangunk keresése társadalmi állásfoglalás? 

„Egy különleges próbafolyamat lenyomata az Afterparty. Az érdekelt, hogyan tudunk közösen zenélni és táncolni úgy, hogy a hangjaink különböző fizikális állapotokból, testhelyzetekből, hang és mozdulat egymásra hatásából születnek. Merünk-e énekelni, illetve meg merjük-e engedni, hogy felpuhuljunk és megnyíljunk egy dalon keresztül. Hogyan tudjuk kirázni, kicsavarni, kilebegtetni egymásból a fájdalom, a szenvedély, a létöröm hangjait.” – nyilatkozta Szabó Réka rendező, aki a Tünet Együttes Sóvirág című próbafolyamatán alapuló A létezés eufóriája című filmmel vált világszerte ismertté.
Az előadás szereplői és alkotótársai: a Budapest Kortárstánc Főiskolát végzett Dányi Viktória táncos-koreográfus; a Budapesten, Salzburgban és Brüsszelben tanult fiatal táncos, Kelemen Patrik; a Magyar Táncművészeti Főiskola néptánc tagozatán, majd Salzburgban végzett Oláh Balázs; a Londonban tanult szabadúszó előadó-művész és rendező, Szabó Veronika és a Tünet Együttes egyik alapító tagja, Szász Dániel. Zenei tréner és alkotótárs Harcsa Veronika, produkciós asszisztens Oberfrank Réka, fény Dézsi Kata, kosztüm Vass Csenge.
Szeptember 22-én az előadás után After-Afterparty lesz a Trafó Nagyterem előterében/régi Kávézóban. A hangulatról a Tilos Rádióból ismert Lengyel Ákos, azaz DJ Papa (Tilos Rádió, Cökxpon Ambient, !rodalmi Dubtechno, Plenus Tribe) gondoskodik. A bemutató közönségét várjuk egy felszabadító közös bulira, ahol a táncosokkal táncolhatnak, és ők is kiüvölthetik magukból, ami bent ragadt. Szeptember 23-án szintén az előadás után Pándi Balázs zenész, újságíró beszélget a szereplőkkel, a rendező Szabó Rékával, és a darabban együttműködő Harcsa Veronikával. Különleges dinamikára számítunk, hisz Harcsa Vera és Pándi Balázs dolgoztak már együtt a Kassák Lajos verseiből válogató free jazz lemezükön, így az improvizáció és a hangképzés témájába egészen el tudunk majd mélyedni.

Fotó: jegy.hu
Lap tetejére